Logo Universiteit Leiden.

nl en

Quantumcomputers

Algoritmen ontwerpen is een van de onderzoeksonderwerpen waar Leiden sterk in is. Want supercomputers moeten niet alleen gebouwd worden, maar ook geprogrammeerd. Wetenschappers van internationale faam doen hier onderzoek naar.

Quantum-software werkt op een heel andere manier dan gewone software, en de onderzoeksgroep Applied Quantum Algorithms ontwerpt zulke quantum-algoritmen.  Eén van de gebieden waar quantumalgoritmen veel sneller kunnen zijn dan gewone computers, is het simuleren van moleculen.

Bijdragen aan nieuwe medicijnen of efficiëntere zonnepanelen

De snelheid waarmee quantumcomputers moleculen kunnen simuleren, brengen nieuwe inzichten en technologieën voort. Dat kunnen nieuwe, geavanceerde materialen zijn, of complexe biologische moleculen die een rol spelen in de werking van de cel. Op die manier kunnen quantumcomputers bijdragen aan nieuwe medicijnen of bijvoorbeeld efficiëntere zonnepanelen. De groep onderzoekt ook hoe de bestaande, gewone, computers goed kunnen samenwerken met quantumcomputers.

Onderzoek naar gevoeligheid qubits voor verstoringen

Qubits zijn zeer gevoelig voor verstoringen, maar met de juiste algoritmen kunnen zulke verstoringen ook weer gerepareerd worden. Ook die algoritmen onderzoekt de groep.

Deze website maakt gebruik van cookies.