Logo Universiteit Leiden.

nl en

Opening fototentoonstelling

Datum
vrijdag 6 september 2019
Tijd
Toelichting
Inloop vanaf 18:00 uur
Bezoekadres
Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag

De Universitaire Bibliotheken Leiden en het Fotomuseum Den Haag nodigen u graag uit voor de opening van de tentoonstelling

Fotografie wordt Kunst
Photo-Secession in Holland 1890-1937


Al snel na de uitvinding van de fotografie in de 19e eeuw ontstaat bij fotografen de drang om niet slechts de werkelijkheid vast te leggen, maar de concurrentie aan te gaan met de beeldende kunst. In Nederland nemen de zogenaamde picturalisten de thematiek en composities over van de schilderkunst. Zij keken zowel naar de 17e-eeuwse genrekunst als naar de landschappen van de Haagse School. Het is dit picturalisme waartegen Piet Zwart zich later met zijn Nieuwe Fotografie afzet. Maar de scheidslijn tussen de beide stromingen in Nederland is niet zo scherp als lang wordt gedacht. De typische kenmerken van de Nieuwe Fotografie, zoals verrassende uitsnedes, geometrische composities en bewegingsonscherpte werden al eerder door kunstfotografen toegepast. De tentoonstelling Fotografie wordt Kunst. Photo-Secession in Holland vertelt het verhaal van deze vroege Nederlandse kunstfotografie en laat zien dat het onderscheid tussen picturalisme en Nieuwe Fotografie geen harde grens is, maar een graduele overgang.

Emmy Andriesse, Fietsers over treinrails, Den Haag, ca. 1935-1937. Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.
Emmy Andriesse, Fietsers over treinrails, Den Haag, ca. 1935-1937. Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.

Samenwerking

De tentoonstelling komt tot stand dankzij intensieve samenwerking tussen het Fotomuseum Den Haag en de Universitaire Bibliotheken Leiden en toont werken uit de fotocollectie van het voormalige Prentenkabinet van de universiteit. De fotocollectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden is de oudste van Nederland en geldt als een van de meest bijzondere en complete collecties. De samenwerking van de Universitaire Bibliotheken Leiden met het Fotomuseum Den Haag biedt de kans deze unieke en belangrijke wetenschappelijke collectie aan het brede publiek te tonen.

Aanmelden

Meldt u zich s.v.p. kosteloos aan vóór 30 augustus via het aanmeldformulier als u de opening van deze tentoonstelling wilt bijwonen.

Deze website maakt gebruik van cookies.