Logo Universiteit Leiden.

nl en

Lezing over en bezoek aan de Byblos-tentoonstelling

Datum
zaterdag 22 oktober 2022
Tijd
Bezoekadres
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden

Tijdens deze ProParte-middag in het Rijksmuseum van Oudheden krijgen we een inleiding over de tentoonstelling Byblos door de samensteller ervan, dr. David Kertai. Daarna is er gelegenheid om de tentoonstelling te gaan bekijken. We sluiten de middag af met een aperitief in het museumcafé.

Programma

14:30 - 15:00
Ontvangst in het Rijksmuseum van Oudheden
15:00 - 16:00
Lezing door David Kertai
16:00 - 17:00
Bezoek tentoonstelling
17:00 - 18:15
Drankje in het museumcafé van het RMO, aangeboden door het bestuur van ProParte

In verband met de herfstvakantie verzoeken wij u op tijd (tussen 14:30 en 14:45 uur) aanwezig te zijn. Op vertoon van uw museumjaarkaart krijgt u een toegangsbewijs aan de kassa van het museum.

Aanmelden

Vanwege de reservering van de zaal willen we weten hoeveel mensen er komen. Daarom verzoeken we u zich op te geven bij het secretariaat van ProParte o.v.v. het aantal personen: proparte.leiden@gmail.com

Byblos: 's werelds oudste havenstad

Van 14 oktober 2022 tot 12 maart 2023 is in het Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling Byblos te zien. Byblos is de oude naam van een havenstad in het huidige Libanon, die in de oudheid tot een van de belangrijkste hubs ter wereld behoorde. Meer dan 500 objecten uit o.a. Beiroet, het Louvre en het British Museum tonen de lange geschiedenis van deze stad.

Byblos is een van de oudste continu bewoonde steden ter wereld. Vanaf ca. 5000 v.Chr. werd de plaats gebruikt als haven tussen de Oriënt en het Westen. Egyptenaren, Feniciërs, Assyriërs, Perzen, Grieken en Romeinen lieten er hun sporen achter. De stad was een belangrijke handelspartner van Egypte. Van hieruit werd het Libanese cederhout geëxporteerd en kwam het gewilde schrijfmateriaal papyrus de haven binnen.

‘Byblos’ werd in de Griekse taal zelfs synoniem met ‘papyrus’ en het woord ‘biblia’ (‘geschriften’) werd de oorsprong van ons woord ‘bijbel’. Het Fenicische alfabet vond via deze stad zijn weg naar Griekenland en via aanpassingen door de Grieken, Etrusken en Romeinen gebruiken we dit alfabet vandaag nog steeds.

Deze website maakt gebruik van cookies.