Logo Universiteit Leiden.

nl en

Online lezing: Boerhaaves schoonzoon en de machtige Memnon

Datum
woensdag 7 april 2021
Tijd
Bezoekadres
Online

Frédéric Graaf de Thoms (1696-1746) was een kleurrijke figuur met een carrière die hem van zijn geboortestad Giessen naar Engeland, Italië en de Republiek der Nederlanden bracht. In 1741 trouwde hij met Johanna Maria Boerhaave, de dochter van de beroemde Leidse hoogleraar in de geneeskunde. Hij bezat een collectie oudheden, waarvan het topstuk een Griekse amfoor was met een voorstelling van de strijd tussen Achilles en Memnon voor de muren van Troje. 

'Framing' van Memnon

In deze lezing van Ruurd Halbertsma maken we kennis met een van de minder bekende verhalen rond Troje: de mythe van Memnon, koning der Ethiopiërs, die ter dood werd gebracht door Achilles. We zullen ook zien dat Griekse vaasschilders uit de vijfde en vierde eeuw v.Chr. het verhaal van Memnon ‘frameden’ door hem af te beelden als een contemporaine tegenstander van de Grieken.  

Over de spreker

Ruurd Halbertsma is als klassiek archeoloog verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden en aan het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). Daarnaast maakt hij als penningmeester sinds de bestuurswisseling in 2020 deel uit van het bestuur van ProParte. 

Terugkijken

Was u op 7 april niet in de gelegenheid de online lezing van Ruurd Halbertsma te volgen? Kijk hem hieronder terug.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Deze website maakt gebruik van cookies.