Logo Universiteit Leiden.

nl en

Bijeenkomst over restauratie Japans muurgedicht

Datum
woensdag 17 april 2024
Tijd
Bezoekadres
Hortus botanicus
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

De Leidse universiteit heeft een samenwerkingsverband met de Universiteit van Nagasaki in Japan. In 2001 kreeg onze universiteit een bijzonder muurgedicht cadeau van die universiteit.

Het gedicht, dat aangebracht is op een muur van de Hortus botanicus, is onlangs gerestaureerd met financiële ondersteuning van ProParte; dit in het kader van een van de doelen van onze vereniging: behoud van universitair erfgoed. Ons lid Titia van der Eb-Brongersma heeft zich toen en nu ingespannen voor dit bijzondere project.

Titia van der Eb-Brongersma en Ivo Smits, hoogleraar Letteren en Culturen van Japan, geven een toelichting op de achtergrond en de betekenis van dit muurgedicht. Bijzonder is dat de restuaratie is verzorgd door de oorspronkelijke kalligraaf, Chikako Wijsman-Saga. De directeur van het SieboldHuis, mevrouw Kris Schiermeier, zal haar kort toespreken. We bezichtigen gezamenlijk het muurgedicht, waarna er gelegenheid is om elkaar en de sprekers te ontmoeten in de Beeldentuin van het Academiegebouw.

Programma

17:40
Zaal open
18:00
Opening gevolgd door een lezing door mw. Titia van der Eb-Brongersma over het waarom van het gedicht en het cadeau van de Universiteit van Nagasaki aan de Leidse universiteit
18:20
Prof.dr. Ivo Smits ‘Vliegende pruimen en goddelijke geleerden. De wereld achter een gedicht in de Leidse hortus’
18:50
Mw. Kris Schiermeier, directeur SieboldHuis, richt het woord tot kalligraaf mw. Shikako-Wijsman, die het muurgedicht in 2001 heeft aangebracht en ook de restauratie heeft gedaan.
18:55
Gezamenlijke bezichtiging muurgedicht, daarna napraten met een drankje in de Beeldentuin
19:30
Einde

Voorafgaand aan deze feestelijke bijeenkomst houdt ProParte haar statutair en wettelijk voorgeschreven jaarlijkse algemene vergadering in de Faculteitskamer der Archeologie. De leden krijgen hiervoor een afzonderlijke uitnodiging.

Over de sprekers
 

Portretfoto Titia van der Eb-Brongersma
Titia van der Eb-Brongersma

Titita van der Eb-Brongersma

Titita van der Eb-Brongersma studeerde Biologie aan de Universiteit Leiden. Ze publiceerde diverse artikelen over Japanse tuinarchitectuur en de Hollandsche Begraafplaats in Nagasaki.

Ze is gehuwd met prof.dr. A.J. (Lex) van der Eb en was van 1996-2000 voorzitter van VROLEC, de vereniging van partners van hoogleraren van de Universiteit Leiden.

Publicaties

  • The burial of Hendrik Godfried Duurkoop at Goshinji, 2015

  • The History of the Japanese Garden in Clingendael, 3dl. 2011, 2012, NGJS.nl

  • De Hollandsche Begraafplaats in Nagasaki, 2e Dutch ed. 2017 (ISBN978-90-

  • 815950-3-2)

  • The Dutch Cemetery in Nagasaki, 1654-1870, 2019, updated and expanded (ISBN 978-90-815950-4-9)

2008

Ridder in de orde van Oranje-Nassau

2006

Studiereis naar Japan, i.v.m. renovatie Japanse tuin Clingendael, op uitnodiging van de Japanse ambassade in ’s-Gravenhage

2000/2002

Organisatie ontvangst van de Japanse delegatie van de Universiteit van Nagasaki aan de Leidse Universiteit ter gelegenheid van het geschenk van Ume bomen in het kader van 400 jaar relaties Nederland-Japan. Het maken van een plan voor het planten van deze 100 bomen en het realiseren van de Ume kalligrafie op de muur van de universiteit.

1998- 2003

HOVO-colleges Leiden en Den Haag: Historische achtergronden van Japanse Tuinarchitectuur

1996-2000

Voorzitter Vrolec (Ver. Partners van Hoogleraren)

1995

Renovatiecommissie Japanse tuin Clingendael

1987-1997

Secretaris Natuurkundig Gezelschap Leiden

1984 -2019

Reizen Japan i.v.m. studie Japanse tuinarchitectuur en geschiedenis van de Hollandsche Begraafplaats in Nagasaki

1962

MSc Biologie Rijksuniversiteit Leiden

Portretfoto van Ivo Smits
Ivo Smits

Prof.dr. Ivo Smits

Hoogleraar Letteren en Culturen van Japan, verbonden aan Leiden Institute for Area Studies (LIAS)

Het expertisegebied van Ivo Smits omvat literatuur en film in Japan. Zijn onderzoek richt zich op vroegmiddeleeuwse klassieke teksten in zowel klassiek Japans als klassiek Chinees. Tweetaligheid (of ‘biscriptualisme’), dichter-beschermheernetwerken en concepten van verbeelding en representatie zijn drie grote thema’s die hem intensief bezighouden.

Ivo Smits promoveerde in 1994 aan de Universiteit Leiden, studeerde aan de Universiteit van Tokio en Cambridge University, en was onder andere research fellow aan Waseda University en Visiting Associate Professor aan Yale University.

Geselecteerde publicaties

  • 2020, “A Forgotten Aesop: Shiba Kōkan, European Emblems, and Aesopian Fable Reception in late Edo Japan.” Studies in Japanese Literature and Culture.
  • 2019. “Genji’s Gardens: Negotiating Nature at the Heian Court.” Murasaki Shikibu’s The Tale of Genji: Philosophical Perspectives (Oxford/New York: Oxford University Press).
  • 2017. “La dynamique sino-japonaise (wakan) à l’époque Heian.” Médiévales.
  • 2012. “Minding the Gaps: An Early Edo History of Sino-Japanese Poetry.” In Uncharted Waters: Intellectual Life in the Edo Period (Leiden: Brill).
  • 2007. “The Way of the Literati: Chinese Learning and Literary Practice in Mid-Heian Japan.” In Heian Japan, Centers and Peripheries (Honolulu: University of Hawai‘i Press)
  • 2003. Reading East Asian Writing: The Limits of Literary Theory, with Michel Hockx (London: RoutledgeCurzon)
  • 2000. Bridging the Divide: 400 Years The Netherlands-Japan / Bewogen Betrekkingen: 400 jaar Nederland-Japan, with Leonard Blussé and Willem Remmelink (Teleac NOT/Hotei)
  • 1995. The Pursuit of Loneliness: Chinese and Japanese Nature Poetry in Medieval Japan, ca. 1050-1150 (Stuttgart: Franz Steiner Verlag)

Sinds 2020 onderhoudt Ivo Smits een weblog over Nederlandse vertalingen van Japanse poëzie: Penseel van wind 

Portretfoto van Kris Schiermeier
Kris Schiermeier

Kris Schiermeier

Directeur en bestuursvoorzitter van JapanMuseum SieboldHuis te Leiden

Kris Schiermeier (Haarlem, 1967) studeerde kunstgeschiedenis en Japanse taal en Letterkunde aan de universiteit van Leiden. Ze volgde masters en opleidingen in o.a. Leadership, Governance, Finance, Fundraising, Intercultural Management, Cross Cultural Awareness en Women in Leadership.

Schiermeier doceerde Kunst in Den Haag en was betrokken bij veel projecten op het gebied van musea en tentoonstellingen.

Schiermeier bekleedt en bekleedde talrijke bestuursfuncties:

  • Stichting Stansfield/Hooykaas
  • Advisory committee Heritage and Monument Care, Prince Bernhard Culture Fund
  • Advisory committee Nihon no hanga
  • Chairperson Leiden Friends of Nagasaki Foundation
  • Chairperson Tangible Past Foundation
  • Board member/secretary Felix Tikotin Foundation
  • Representative Project Group Japanese-Dutch Dictionary
  • Chairperson General Museum Directors Meeting Leiden
  • Secretary Supervisory Board PS|theatre Leiden
  • Board member Museum Group Leiden
  • Chairperson of the Board Heinz Kaempfer Fund
  • Board member Society for Japanese Arts

Kris Schiermeier is gehuwd met prof.dr.ing. M.F.L. (Martijn) Rademakers

Deze website maakt gebruik van cookies.