Logo Universiteit Leiden.

nl en

Projectoverzicht

Weet jij hoe groot het heelal is? Reis in vijf workshops mee door de ruimte en ga met ons op zoek naar leven. In deze cursus ontmoet je échte sterrenkundigen en leer je hoe het is om sterrenkundig onderzoek te doen. Ontwerp, bouw en test je eigen alien, zodat deze de barre omstandigheden op andere planeten kan overleven. In de laatste workshop organiseren we een expositie. Reis je met ons mee naar onbekende planeten?

Overzicht

In deze cursus voor groep 5 en 6 van het basisonderwijs komen 9 SLO kerndoelen aan bod verspreid over 5 lessen van 1,5 uur. Tijdens een ontwerpende en onderzoekende leercyclus, krijgen de leerlingen eigenaarschap over hun product en leren het te presenteren. De cursus kan in 5 aaneengesloten dagen aangeboden worden, of verspreid over meerdere weken. Tijdens de cursus gaan de leerlingen zelf aan de slag met het knutselen van aliens. Hiervoor raadplegen ze wiki pagina’s waar planeeteigenschappen op staan en ontwerpen ze een alien die geschikt is om in barre omstandigheden te overleven. Tijdens het ontwerpen en bouwen krijgen ze feedback en aan het einde worden de aliens getest om te zien of ze de omstandigheden op de gekozen planeet daadwerkelijk kunnen overleven.

Sterrenkunde en duurzaamheid

De aliens worden gemaakt van afval dat de leerlingen zelf verzamelen, hiermee leggen we een directe link met klimaatverandering en vervuiling in de wereld. Sterrenkunde geeft een uniek perspectief op de aarde, door het niet te zijn als kleine gebiedjes, maar de hele planeet als een geheel beschouwt. Dit komt expliciet aan bod tijdens de eerste les, waar een presentatie de leerlingen een introductie geeft op de sterrenkunde in het algemeen, en het zonnestelsel in het bijzonder. Hierbij worden ze meegenomen op een reis door het heelal en leren ze over de impact van klimaatverandering. Het ontwerpen van een alien uit afval, en die aanpassen aan de omstandigheden van een specifieke planeet, vraagt de leerlingen hun probleemoplossend vermogen en creativiteit volledige te gebruiken, terwijl ze zich bewust blijven van de grondstoffen die nodig zijn voor het knutselen.

Zelf deze lessen uitvoeren

Op deze website kun je al het lesmateriaal vinden. Deze lessen kunnen zelfstandig uitgevoerd worden door docenten en aangepast worden naar de behoeftes van de school. De betrokkenheid van een sterrenkundige expert wordt wel aangeraden voor de eerste les. Het lesprogramma kan ook uitgevoerd worden zonder het gebruik van teststations. In dat geval raden wij u aan om alleen les 1-3 uit te voeren.

Programma uitvoeren

Als je vragen hebt over het materiaal of het programma dan kun je contact met ons opnemen.

Leven in het Heelal is gebaseerd op de Design your Alien activiteit. Bron: Roberts, S., 2013, Design your AlienastroEDU, 1303doi:10.11588/astroedu.2013.1.81129.

Deze website maakt gebruik van cookies.