Logo Universiteit Leiden.

nl en

Programma uitvoeren

Op deze pagina vind je de bestanden die nodig zijn om het programma uit te voeren. Het wordt aangeraden om er voor de eerste les een sterrenkunde-expert bij te hebben. Het programma kan ook zonder zonder teststations uitgevoerd worden, dan bestaat het alleen uit lessen 1 tot en met 3.

Wij zijn op het moment nog bezig met het ontwikkelen van het lesmateriaal. Zodra dit klaar is zal het op deze pagina verschijnen.

Overzicht per les

In de eerste les ontmoeten de leerlingen een sterrenkundige. Daarnaast is er een presentatie over de planeten in het zonnestelsel en hoe leven in het heelal werkt. De link met duurzaamheid wordt gelegd door uit te leggen waarom onze aarde zo bijzonder is.

In de tweede les vormen de leerlingen groepjes van 3-4 personen en krijgen ze één van de planeten of manen toegewezen. Met behulp van werkbladen zoeken ze informatie op over deze planeet/maan om erachter te komen hoe hun alien daar zou kunnen overleven.

In de derde les gaan de groepjes aan de slag met het ontwerpen van een alien die aangepast is op hun planeet en beginnen ze met knutselen. Daarvoor wordt gerecycled materiaal gebruikt dat ze van tevoren thuis verzamelen. De alien moet na de les afgemaakt worden, zodat de leerlingen in de volgende les verder kunnen met testen.

Tijd om te testen! De aliens zijn af en nu gaan de groepjes testen of hun aliens ook echt kunnen overleven op hun planeet of maan. In verschillende teststations worden omstandigheden van de buitenaardse werelden nagebootst en kunnen de leerlingen hun alien op de proef stellen. Als het nodig is, passen ze hun alien ook aan.

In de laatste les presenteren de groepjes hun alien aan de rest. Hierbij moeten ze uitleggen welke informatie ze gevonden hebben en hoe ze de alien ontworpen hebben. In een klassiekale discussie wordt het programma afgerond door te praten over wat de leerlingen geleerd hebben over duurzaamheid en hoe ze daar verder mee aan de slag kunnen.

Deze website maakt gebruik van cookies.