Logo Universiteit Leiden.

nl en

Legal Tech Challenge 2020

Legal Technology Challenge 2020: ‘Toegang tot Recht’

Als je juridische hulp nodig hebt kun je te maken krijgen met complexe en formele processen en als je pech hebt ook nog eens met substantiële kosten. Zeker als je geen rechtsbijstandverzekering hebt of gesubsidieerde rechtsbijstand kunt gebruiken.
Maar kun je juridische problemen tegenwoordig niet gewoon zelf oplossen? Bijvoorbeeld met behulp van een slimme app of handige website?
Slimme oplossingen bedenken voor juridische problemen, dat is nou precies het doel van de Legal Tech Challenge. De Legal Tech Challenge is een uitdagende wedstrijd voor studenten gericht op het bedenken van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke juridische vraagstukken.

Zowel in het openbaar bestuur als in de samenleving als geheel is sprake van juridisering van conflicten. In toenemende mate wordt namelijk bij de oplossing van geschillen een formele juridische oplossing gevraagd. Dat geeft behoorlijke druk op het rechtsbestel en misschien zijn er ook wel andere oplossingen te bedenken. Het recht zou in die zin best wel toegankelijker mogen worden voor iedereen.

Bij het Centre for Legal Entrepreneurship and Innovation, onderdeel van Leiden Law School, lezen we regelmatig berichten over slimme juridische hulpmiddelen die worden ontwikkeld. Bijvoorbeeld een app die je helpt bezwaar te maken bij onterechte bekeuringen of online bemiddeling bij geschillen. Wij denken dat er meer slimme oplossingen te bedenken zijn maar vaak blijft het bij een idee. Het daadwerkelijk realiseren van een innovatieve oplossing is vor veel mensen best lastig.

De ontwikkeling van idee naar een werkende oplossing staat centraal in de Legal Tech Challenge. Wij zoeken studenten die samen met ons en professionele ontwikkelaars willen werken aan innovaties die bijdragen aan toegang tot recht.

Voorbeelden van innovaties kunnen zijn:

  • Een platform om ervaringen te delen met anderen;
  • Handige apps en online hulpmiddelen;
  • Het verwijderen van taalbarrières zowel in taalgebruik als in talen;
  • Een manier voor hulp bij complexe procedures;
  • Toegang tot financiering voor juridische procedures.

Naast directe ondersteuning van rechtszoekenden kunnen ook oplossingen worden ontwikkeld ter ondersteuning van juridisch professionals. Specifiek ten behoeve van sociaal-advocaten zou een innovatieve oplossing kunnen leiden tot een multiplier effect.

Heb je een idee voor een digitaal juridisch hulpmiddel meld je dan aan voor de Legal Tech Challenge 2020. Deelname is gratis en de beste ideeën worden door jullie zelf gepresenteerd aan de Minister voor Rechtsbescherming.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.