Logo Universiteit Leiden.

nl en

Regels voor copyright en auteursrecht

Alle materiaal dat aan de cursisten wordt verstrekt, moet beantwoorden aan de regels voor copyright en auteursrecht. (Dat geldt dus ook voor de overname van afbeeldingen in de powerpointpresentaties). Gewoonlijk neemt een uitgever bij de uitgave de rechten van de auteur over.

De universiteiten in Nederland zijn met Stichting UvO (Uitgeversorganisatie voor Onderwijslicenties) de Easy Access Regeling overeen gekomen waarin een afkoopregeling vastgesteld is voor de overname van publicaties t.b.v. het onderwijs aan de universiteit. Hiermee zijn overnames geregeld van publicaties (hoofdstukken, artikelen uit tijdschriften, poëzie, etc.) niet langer dan 50 pagina's uit een publicatie, vooropgesteld dat dat niet meer is dan 25% van de totale publicatie.

NB Niet iedereen ziet af van zijn auteursrechten bij publicatie. Uitgevers dienen dit in de publicatie te vermelden.

Publicaties die niet meer in de handel zijn

Wanneer een publicatie niet meer in de handel is, wil dat niet zeggen dat het copyright vervalt aan de auteur. Dat gebeurt pas wanneer de uitgever expliciet besluit geen herdruk te overwegen. In tijden van printing on demand is het moeilijk zo'n besluit zwart op wit te krijgen.

Websites zijn vaak in overtreding

Op websites staan vaak teksten en afbeeldingen zonder dat er rechten zijn betaald voor overname. Wie zulke teksten overneemt en verder verspreidt is net zo goed in overtreding als de persoon die de tekst of afbeelding op de website heeft gezet. De meeste websites maken helaas geen werk van bronvermelding en weergave van de rechten voor copyright. In zo'n geval is het veiligste de tekst of afbeelding niet over te nemen maar door middel van een link naar de website te verwijzen.

Auteursrechten tot 70 jaar na overlijden

Er zijn teksten en afbeeldingen die rechtenvrij zijn. Auteursrecht geldt immers in principe tot 70 jaar na de dood van de auteur. Dat geldt voor schrijvers, beeldende kunstenaars, architecten en ook fotografen.
Voor copyright rond afbeeldingen is er een duidelijke roadmap van de TU Delft.

Rechtenvrije afbeeldingen

Als er 70 jaar na het overlijden van de auteur verstreken zijn worden afbeeldingen publiek domein, maar pas op: een foto van de Nachtwacht kan gemaakt zijn door iemand van het Rijksmuseum en zo toch nog onder copyright van het museum of de fotograaf vallen. 

Eigenlijk moet je bij afbeeldingen altijd checken via de ‘eigenschappen’. Het internationale teken van een rechtenvrije afbeelding is cc (creative commons). Vaak is deze informatie echter niet ingevuld. Wikipedia is er wel heel precies mee, en sites als Flickr. Er zijn ook sites waar amateurfotografen hun foto's rechtenvrij delen: bv. PixabayUnsplashPexelsPicjumbo en Fotor 

Muziekfragmenten

Overname van geluidsopnames is lastig, want die zijn niet via Stichting UvO geregeld maar via Buma Stemra en de rechten liggen vaak bij de uitvoerders, die nog geen 70 jaar dood zijn. Eigenlijk maakt dit verspreiden van muziek onmogelijk.  Het beste is links te geven naar plaatsen waar de muziek op internet staat. Of naar een spotify-lijst verwijzen.

Bladmuziek

Stichting UvO is hier erg streng. Voor liederen bevat een korte overname maximaal één couplet en één refrein.

Een korte overname van notenschrift bevat maximaal vijf notenbalken met een maximum van 20% van het originele werk. Al het overige wordt gezien als een niet-korte overname.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.