Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Regels voor copyright en auteursrecht

Alle materiaal dat aan de cursisten wordt verstrekt, moet beantwoorden aan de regels voor copyright en auteursrecht. (Dat geldt dus ook voor de overname van afbeeldingen in de powerpointpresentaties). Gewoonlijk neemt een uitgever bij de uitgave de rechten van de auteur over. De universiteiten hebben via Stichting Pro een afkoopregeling voor overname van delen van dergelijke publicaties opgesteld. Hiermee hebben de universiteiten (en daarmee HOVO in Leiden) de overnames geregeld

  • van niet meer dan 50 pagina's uit een publicatie tot maximaal 25% van het werk; 
  • en van literaire teksten tot maximaal 2500 woorden proza of 100 regels po√ęzie.

NB Niet iedereen ziet af van zijn auteursrechten bij publicatie. Uitgevers dienen dit in de publicatie te vermelden.

Wanneer een publicatie niet meer in de handel is, wil dat niet zeggen dat het copyright vervalt aan de auteur. Dat gebeurt pas wanneer de uitgever expliciet besluit geen herdruk te overwegen. In tijden van printing on demand is het moeilijk zo'n besluit zwart op wit te krijgen.

Op websites staan vaak teksten en afbeeldingen zonder dat er rechten zijn betaald voor overname. Wie zulke teksten overneemt en verder verspreidt is net zo goed in overtreding als de persoon die de tekst of afbeelding op de website heeft gezet. De meeste websites maken helaas geen werk van bronvermelding en weergave van de rechten voor copyright. In zo'n geval is het veiligste de tekst of afbeelding niet over te nemen maar door middel van een link naar de website te verwijzen.

Er zijn teksten en afbeeldingen die rechtenvrij zijn. Auteursrecht geldt immers in principe tot 70 jaar na de dood van de auteur. Dat geldt voor schrijvers, beeldende kunstenaars, architecten en ook fotografen.
Voor copyright rond afbeeldingen is er een duidelijke roadmap van de TU Delft.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie