Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Hulp bij gebruik digitaal studiemateriaal

Tips om het digitale studiemateriaal te openen, lezen, bewaren of geschikt te maken voor bestudering.

Powerpoints uitprinten

Het maken van prints van Powerpoints wordt eenvoudiger wanneer u er hand-outs van maakt. U kunt kiezen voor een A4 met 1, 2, 4 of 6 dia’s. Microsoft, het software bedrijf dat Powerpoint heeft gemaakt geeft een handleiding online. Wij vinden het vaak heel verhelderend om dit soort handelingen op film te zien.

De Powerpoint-bestanden die u van het bureau van HOVO krijgt toegestuurd zijn al omgezet in pdf. De meesten van onze docenten doen dat ook. Bij een pdf-bestand kunt u eenvoudig de opdracht geven het bestand te printen, hetzij door in de bovenste liniaal te kiezen voor ‘File’ en vervolgens voor ‘print’, hetzij door het icoontje van de printer in de tweede liniaal boven uw document te kiezen.

In beide gevallen verschijnt er een scherm met een heleboel opties. Standaard staat daarin van boven naar onder:

 • het adres van uw printer (we gaan ervanuit dat dit goed staat ingesteld, u print tenslotte wel vaker)
 • het aantal kopieën dat u wenst (waarschijnlijk 1)
 • of u alle pagina’s van het document wilt afdrukken of slechts een keuze ervan (ik stel voor alle)
 • page sizing & handling: hier kunt u kiezen voor 1 pagina per vel of meerdere: u kiest hier multiple Direct popt de vraag op hoeveel pagina’s u per vel wilt laten afdrukken. U kiest 2 vertical (als u 2 dia’s per vel wilt) of 4 (als dat uw voorkeur heeft), bovendien raad ik u aan een vinkje te zetten in het vakje voor Print page border.
 • u kiest of u het papier aan één of aan beide zijden wilt laten printen
 • u kiest of u het papier in staand (Portrait) formaat of liggend (Landscape) formaat wilt gebruiken. (ik raad aan staand)
 • Rechts in beeld ziet u een voorbeeld van hoe de pagina’s eruit gaan zien. Als dat naar uw zin is, kunt u rechts onderin het commando Print geven.

De handleiding volgens Microsoft
Een demonstratie op Youtube

Pdf's maken van Powerpoints

Vergewis u ervan dat u over een programma beschikt dat pdf’s kan maken van bestanden. NB: een pdf-writer kan ook op uw computer geïnstalleerd zijn als een printer. U vindt het dus niet per se als een apart programma terug, maar kan ook staan in de lijst mogelijkheden wanneer u het commando 'print' geeft. Wanneer u geen pdf-creator op de computer heeft, staan kunt u gratis programma’s op internet vinden. Wij hebben goede ervaringen met Cute pdf writer. Het Acrobat programma van Adobe is veelzijdiger, maar daarvoor moet u betalen.

Een korte beschrijving van de werkwijze:

 1. Open het powerpoint-bestand waar u de hand-outs van wil maken.
 2. Kies in de lineaal ‘File’ en selecteer ‘Print’
 3. Selecteer onder Printer ‘Adobe PDF’ of ‘Cute pdf-writer’ o.i.d.; onder Print range ‘All’, onder Print what ‘Handouts’, onder Color/grayscale ‘color’, onder Handouts, slides per page ‘2’ (of meer als u het bestand kleiner wilt maken), en onderaan rechts ‘frames slides’. Klik vervolgens op Preview.
 4. Controleer of uw tekst leesbaar is. Zo niet: verminder het aantal slides per pagina.
 5. Klik op de lineaal bovenaan op het icoontje van Adobe PDF (een slinger met driepunten). Er verschijnt een venster dat u vraagt of u het bestand wilt bewaren. Wanneer u Yes aanklikt, verschijnt een venster met het opschrift Save Adobe PDF File As. U kunt hier de map uitkiezen waar u het PDF-bestand in wilt bewaren en u kunt het een nieuwe naam geven (dat hoeft niet omdat het PDF-bestand al een andere extensie heeft zal uw PPT-bestand niet worden overschreven). Klik vervolgens op Save. Het programma heeft enige seconden nodig om het bestand in het nieuwe format over te zetten.

De beschrijving van de werkwijze volgens Microsoft.

Het is mogelijk uw beeldscherm zo in te stellen dat u alle tekst in een groter lettertype krijgt aangeboden. Dat kunt u zelf instellen: u gebruikt de startknop links onderin uw scherm, kiest vervolgens instellingen en vandaar naar configuratiescherm. Daar kunt u kiezen voor Beeldscherm en onder beeldscherm bij het tabblad Vormgeving kiezen voor een grotere letter.

Sommige artikelen op internet zijn voorzien van een knop dyslexia friendly. Wanneer u deze aanklikt verandert het lettertype en de interlinie.

Een andere mogelijkheid is dat u print via de rechtermuisknop. Dan kunt u in print preview de lettergrootte wijzigen door in te zoomen (bv. 110%). Controleer in de preview dat de tekst nog helemaal op het papier past. Vervolgens kunt u  links in de lineaal boven de opdracht print geven.

Wanneer u liever het bestand eerst download, dan kiest u het pdf-format en bepaalt waar u het bestand op uw computer wilt laten zetten. Daarna kunt u de pdf openen en in print preview net als hierboven het formaat van de letters aanpassen via custom scale.

Tekst in pdf's vergroten volgens Adobe. 
NB Adobe wil dat u dat doet met Adobe Acrobat DC. Dit is geen gratis programma.

Dropbox installeren

Op een computer
Op een tablet (Android) 
Op een i-pad (Apple) 

Beschrijving van het proces volgens dropbox.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.