Logo Universiteit Leiden.

nl en

Gorlaeus fietsenstalling

Momenteel vindt de bouw plaats van een grote, overdekte fietsenstalling met ruimte voor bijna 3000 fietsen. In de zomer van 2024 zal de Gorlaeus fietsenstalling klaar zijn voor gebruik.

Hergebruikt staal

De fietsenstalling komt op de plaats waar vroeger het laboratorium Gorlaeus Hoogbouw van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen heeft gestaan. Tijdens de sloop van dit gebouw is de onderste stalen constructie bewaard gebleven om de basis te vormen van deze nieuwe stalling. Hiermee krijgt al dit staal een mooi en duurzaam tweede leven.

Veel ruimte voor groen en ontspanning

Op begane grondniveau komen de fietsparkeerplaatsen, en op de eerste verdieping komt een sfeervolle daktuin met zitjes en een diversiteit aan beplanting. Er komen meerdere kamers waar klimplanten langs de stalen constructie omhoog groeien met aan de ene kant hangmatten, picknicktafels, schommelstoelen en gras en aan de andere kant eetbare gewassen, vaste planten en heesters. Aangrenzend komt er een bijen- en vlindertuin. Al deze gewassen bieden geborgenheid en bescherming door de seizoenen heen.

Inbreng studenten ecologie

Bij de invulling van de tuinen is de studentenclub IBL betrokken geweest. De studenten hadden veelal een achtergrond in biologie of ecologie, waardoor er veel inhoudelijke inbreng was. Er is daarbij besloten om aan te sluiten bij de ecosystemen uit de omgeving om zo de ecologische hoofdstructuur te versterken. De studenten zullen de tuin ook gaan onderhouden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.