Logo Universiteit Leiden.

Brussel en Den Haag

In dit pakket proberen we u op basis van politicologische theorieën en inzichten uit het staatsrecht en de bestuurskunde meer grip te laten krijgen op de rol van de public affairs professional binnen het publieke bestel. Daarnaast krijgt u de kans om Brussel te ontdekken en zo meer zicht te krijgen op alle Europese activiteiten en de Brusselse agenda.

Module 1: Beïnvloeden van besluitvorming

Om effectief te kunnen beïnvloeden is gedegen kennis van besluitvormings- en beleidsprocessen van belang. In deze module gaan we in op de manier waarop beleid en wetgeving tot stand komt, zowel in de Nederlandse als Europese context. De invloed van Brussel op het beleid van de gemeenten, de provincies en het Rijk is de afgelopen jaren flink toegenomen. De bevoegdheden en de verantwoordelijkheden van diverse overheidsorganen en van de vele nationale en internationale adviesorganen komen eveneens aan bod.

Module 2: De Europese Arena in de praktijk

Deze module verblijven we gedeeltelijk in Brussel. Europese besluiten hebben gevolgen voor Nederland. Als Europese wet- en regelgeving eenmaal is vastgesteld, is hier op nationaal niveau weinig meer aan te veranderen. Het is dus van belang dat organisaties zich bewust zijn van de invloed van Brussel op hun werkterrein en dat u weet waar voor u de mogelijkheden liggen voor beïnvloeding. U bezoekt het Europese Parlement en andere belangrijke instellingen zoals de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging.

• U houdt zich in uw dagelijks werk bezig met het beïnvloeden van besluitvorming en beleid op het snijvlak van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
  • U werkt bijvoorbeeld als: lobbyist, communicatieadviseur, manager public affairs, coördinator belangenbehartiging, issue manager, woordvoerder of beleidsmedewerker.
  • U functioneert op HBO of wetenschappelijk niveau.
  • U beschikt over enkele jaren relevante werkervaring.
  • Beïnvloeden van Brussel vanuit Nederland
  • Werkbezoek aan Tweede Kamer inclusief gesprek met Kamerlid
  • Tips & Tricks voor het politieke PA-werk
  • Ontwikkelen van PA-strategie op EU niveau
  • Werkbezoeken aan EU-instellingen
  • Lobbyen op Europees niveau

Onder andere:

• Tjeerd Tim, internationaal consultant voor het IMF
  • Mendeltje van Keulen, lector ‘The Changing Role of Europe’ bij de Haagse Hogeschool en voormalig griffier Europese Zaken bij de Tweede Kamer
  • Frans-Anton Vermast, eigenaar Vermast Business Partners
  • Rob Boudewijn, trainer en director bij Europa Instituut

Bij dit pakket ontvangt u literatuur (op de digitale leeromgeving) wat u als naslagwerk kunt gebruiken.

Prijs

€2245,-. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW en is inclusief literatuur, lunches, vervoer naar Brussel, 1 hotelovernachting en diner in Brussel.

Data najaar 2020:

• Module 1:  5 & 6 oktober 2020
  • Module 2:  26 & 27 oktober 2020

Verlaat onze website om deze video te bekijken.