Logo Universiteit Leiden.

nl en

Politiek bestuurlijke sensitiviteit

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit (PBS) is een begrip dat herkenning maar soms ook irritatie oproept onder ambtenaren. Tegelijkertijd zal niemand ontkennen dat het een ambtelijke kerncompetentie is die alleen maar in belang toeneemt.

In tijden van politieke polarisatie en de opkomst van onconventionele politieke bewegingen die bestuurders en volksvertegenwoordigers leveren, wordt steeds meer politieke sensitiviteit van ambtenaren gevraagd. Maar wat is politieke sensitiviteit dan precies? Welke skills en activiteiten behelst het? Hoe voorkom je dat sensitiviteit doorslaat en resulteert in teveel loyaliteit en zelfs gehoorzaamheid? Moeten ambtenaren niet juist frank en vrij hun politieke bazen van stevige adviezen voorzien? Met deze vragen gaan we aan de slag tijdens deze 4 dagen. Discussies zullen op het scherpst van de snede worden gevoerd, op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en de ervaringen van deelnemers.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.
  • U houdt zich in uw dagelijks werk bezig met het beïnvloeden van besluitvorming en beleid op het snijvlak van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
  • U werkt bijvoorbeeld als: beleidsmedewerker, communicatieadviseur, manager public affairs, lobbyist, coördinator belangenbehartiging, issue manager of woordvoerder.
  • U functioneert op HBO of wetenschappelijk niveau.
  • U beschikt over enkele jaren relevante werkervaring.

Het docentencorps bestaat uit wetenschappers (uit het netwerk) van de Universiteit Leiden, aangevuld met professionals werkzaam op het snijvlak van politiek en bestuur.

Locatie: Den Haag

Data: 
Vierdaagse cursus:
9, 16, 23 en 30 juni

Tarief: € 1995,- Dit bedrag is vrijgesteld van BTW.

Voor vragen over dit programma kunt u contact opnemen met het Centre for Professional Learning:
E: learning@fgga.leidenuniv.nl en T: 070 800 9504

Deze website maakt gebruik van cookies.