Logo Universiteit Leiden.

nl en

Netwerken en Omgeving

In een kleine groep van maximaal 12 deelnemers bespreek je de laatste ontwikkelingen in het vak, leer je van elkaar en ga je in gesprek met interessante sprekers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en het openbaar bestuur. Voor dit verdiepingspakket geldt geen verplichte afname van het introductiepakket.​​​​​​​

Dit verdiepingspakket vindt plaats in de omgeving van Den Haag en bestaat uit 3 modules, de eerste 2 bestaan uit 2 dagen met op de eerste dag een avondprogramma en de laatste module uit 1 dag. Voorafgaand aan het pakket heb je een persoonlijk intakegesprek met de programmaleider waarin je leerdoelen worden doorgenomen en aangescherpt. 

Intakegesprek

Voorafgaand aan het verdiepingspakket voer je een persoonlijk intakegesprek van ongeveer 45 minuten met de programmaleider. Je bereidt dit gesprek voor door een formulier in te vullen dat je tijdens de intake bespreekt. Tijdens dit gesprek komen je leerdoelen aan bod en licht je toe wat je van de leergang verwacht.

Het intakegesprek is niet bedoeld om te beoordelen of dit de juiste opleiding voor jou is. Als hierover twijfel bestaat, neem dan voorafgaand aan je inschrijving contact op met de programmaleider.

Module 1: Public Affairs Professional in Perspectief

Na een enerverende kennismaking kijken we naar de trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied Public Affairs. We nemen je mee in de analyse van de body of knowledge van een public affairs professional. Eveneens kijken we naar de ontwikkelingen van het vak voor de toekomst.  Vervolgens stellen we je in staat om je eigen ideeën en vakmanschap te spiegelen met door de wol geverfde professional uit het bedrijfsleven en openbaar bestuur.

Onderhandelen en beïnvloeden behoren tot de standaard competenties van succesvolle PA-professionals. Tijdens het tweede gedeelte van deze module behandelen we verschillende onderhandel- en beïnvloedingstechnieken.

Module 2: Public Affairs Omgeving in Perspectief

Deze module staat in het teken van de kracht van netwerken. We kijken naar de vraag en aanbod in belangenvertegenwoordiging en de waarde van coalitievorming. Dit alles vertalen we vervolgens naar je eigen praktijk. Hoe kun je bijvoorbeeld je netwerk inzetten voor regie en draagvlak? En hoe verhoudt je netwerk zich met je huidige en toekomstige strategie?

Je maakt kennis met de filosofie onder Strategisch Omgevingsmanagement (SOM), de Mutual Gains Approach. SOM is een combinatie van stakeholdermanagement en issuemanagement. Deze aanpak helpt bij het ontwikkelen van een gestructureerde aanpak van complexe omgevingsvraagstukken.

 

Module 3: Perspectief van Public Affairs

In de derde module leggen we de verbinding met de praktijk. Welke politieke kwesties zet je bijvoorbeeld op de agenda? Hoe beïnvloedt de social media je werkzaamheden en welke invloed heb je zelf op de social media?

We gaan in op public affairs in transities. Een aantal aansprekende praktijkvoorbeelden passeren de revue. Aan de hand hiervan word je meegenomen in het krachtenveld dat zich rondom grote transities ontvouwt.

 • Je bent een public affairs professional met ruime werkervaring (minimaal 5 jaar).
 • In jouw werk ben je vooral op strategisch niveau bezig met beleidsbeïnvloeding.
 • Je zoekt naar verdieping en inspiratie en wilt graag in een kleine groep kennis opdoen en ervaringen delen met vakgenoten die een vergelijkbare werkervaring hebben als jij.
 • Je hebt verdieping en inspiratie opgedaan voor jouw PA werkpraktijk;
 • Je hebt samen met vakgenoten gewerkt aan jouw persoonlijke ontwikkeling en strategisch inzicht;
 • Je hebt vanuit diverse perspectieven naar de ontwikkelingen in public affairs gekeken en die met uw mededeelnemers en docenten geanalyseerd;
 • Je hebt nieuwe inspiratie opgedaan die je in de werkpraktijk kunt toepassen.
 • Je hebt kennis van het opbouwen, onderhouden en benutten van relatienetwerken
 • Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar public affairs Universiteit Leiden
 • George van Houtem, partner bij Holland Consulting Group
 • Hans van Zijst, partner bij WesselinkVanZijst
 • Bert Fraussen, universitair docent bij Universiteit Leiden
 • Caelesta Braun, universitair hoofddocent bij Universiteit Leiden
 • Miriam Notten, directeur van La Red
 • Marjolijn Vencken, directeur van Trouble in Paradise
 • Lukas Burgering, specialist in externe communicatie en crisisbeleid

Je ontvangt van ons bij elk pakket een boekenbudget die je naar eigen interesse kunt besteden aan boeken aansluitend op de thema’s van het pakket. Eveneens plaatsen wij aanvullende literatuur op de digitale leeromgeving

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie