Logo Universiteit Leiden.

nl en

Netwerken en Omgeving

In een kleine groep van maximaal 12 deelnemers bespreekt u de laatste ontwikkelingen in het vak, leert u van elkaar en gaat u in gesprek met interessante sprekers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en het openbaar bestuur.

Dit verdiepingspakket vindt plaats in de omgeving van Den Haag en bestaat uit 3 modules, de eerste 2 bestaan uit 2 dagen met op de eerste dag een avondprogramma en de laatste module uit 1 dag. Voorafgaand aan het pakket heeft u een persoonlijk intakegesprek met de programmaleider waarin uw leerdoelen worden doorgenomen en aangescherpt. 

Intakegesprek

Voorafgaand aan het verdiepingspakket voert u een persoonlijk intakegesprek van ongeveer 45 minuten met de programmaleider. U bereidt dit gesprek voor door een formulier in te vullen dat u tijdens de intake bespreekt. Tijdens dit gesprek komen uw leerdoelen aan bod en licht u toe wat u van de leergang verwacht.

Het intakegesprek is niet bedoeld om te beoordelen of dit de juiste opleiding voor u is. Als hierover twijfel bestaat, neem dan voorafgaand aan uw inschrijving contact op met de programmaleider.

Module 1: Public Affairs Professional in Perspectief

Na een enerverende kennismaking kijken we naar de trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied Public Affairs. We nemen u mee in de analyse van de body of knowledge van een public affairs professional. Eveneens kijken we naar de ontwikkelingen van het vak voor de toekomst.  Vervolgens stellen we u in staat om uw eigen ideeën en vakmanschap te spiegelen met door de wol geverfde professional uit het bedrijfsleven en openbaar bestuur.

Onderhandelen en beïnvloeden behoren tot de standaard competenties van succesvolle PA-professionals. Tijdens het tweede gedeelte van deze module behandelen we verschillende onderhandel- en beïnvloedingstechnieken.

Module 2: Public Affairs Omgeving in Perspectief

Deze module staat in het teken van de kracht van netwerken. We kijken naar de vraag en aanbod in belangenvertegenwoordiging en de waarde van coalitievorming. Dit alles vertalen we vervolgens naar uw eigen praktijk. Hoe kunt u bijvoorbeeld uw netwerk inzetten voor regie en draagvlak? En hoe verhoudt uw netwerk zich met uw huidige en toekomstige strategie?

U maakt kennis met de filosofie onder Strategisch Omgevingsmanagement (SOM), de Mutual Gains Approach. SOM is een combinatie van stakeholdermanagement en issuemanagement. Deze aanpak helpt bij het ontwikkelen van een gestructureerde aanpak van complexe omgevingsvraagstukken.

Module 3: Perspectief van Public Affairs

In de derde module leggen we de verbinding met de praktijk. Welke politieke kwesties zet u bijvoorbeeld op de agenda? Hoe beïnvloedt de social media uw werkzaamheden en welke invloed heeft u zelf op de social media?

We gaan in op public affairs in transities. Een aantal aansprekende praktijkvoorbeelden passeren de revue. Aan de hand hiervan wordt u meegenomen in het krachtenveld dat zich rondom grote transities ontvouwt.

 • U bent een public affairs professional met ruime werkervaring (minimaal 5 jaar).
 • In uw werk bent u vooral op strategisch niveau bezig met beleidsbeïnvloeding.
 • U zoekt naar verdieping en inspiratie en wilt graag in een kleine groep kennis opdoen en ervaringen delen met vakgenoten die een vergelijkbare werkervaring hebben als u.
 • U heeft verdieping en inspiratie opgedaan voor uw PA werkpraktijk;
 • U heeft samen met vakgenoten gewerkt aan uw persoonlijke ontwikkeling en strategisch inzicht;
 • U heeft vanuit diverse perspectieven naar de ontwikkelingen in public affairs gekeken en die met uw mededeelnemers en docenten geanalyseerd;
 • U heeft nieuwe inspiratie opgedaan die u in de werkpraktijk kunt toepassen.
 • U heeft kennis van het opbouwen, onderhouden en benutten van relatienetwerken
 • Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar public affairs Universiteit Leiden
 • George van Houtem, partner bij Holland Consulting Group
 • Hans van Zijst, partner bij WesselinkVanZijst
 • Bert Fraussen, universitair docent bij Universiteit Leiden
 • Caelesta Braun, universitair hoofddocent bij Universiteit Leiden
 • Miriam Notten, directeur van La Red
 • Marjolijn Vencken, directeur van Trouble in Paradise
 • Lukas Burgering, specialist in externe communicatie en crisisbeleid

U ontvangt van ons bij elk pakket een boekenbudget die u naar eigen interesse kunt besteden aan boeken aansluitend op de thema’s van het pakket. Eveneens plaatsen wij aanvullende literatuur op de digitale leeromgeving

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie