Meedoen?
De onderzoekers van het Brain and Education Lab zijn altijd bezig met het uitvoeren of opstarten van nieuwe onderzoeksprojecten op het gebied van leren en hersenontwikkeling. Daarvoor zoeken zij vaak kinderen, jongeren en volwassenen tussen de 8 en 30 jaar oud die willen helpen en mee willen doen. Ook lopen verschillende onderzoeksprojecten waarvoor de onderzoekers op zoek zijn naar scholen.
Meedoen met onderzoek?
Download hier de informatiebrochure en flyer over het lopende onderzoek van het Brain & Education lab.
- Download de flyer over het lopende fMRI-onderzoek
- Download de brochure met handige informatie over fMRI-onderzoek
In dit filmpje leggen we uit hoe MRI onderzoek van het Brain and Education lab in zijn werk gaat:
Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.
Verlaat onze website om deze video te bekijken.Als je mee wilt doen of vragen hebt, kun je dit formulier invullen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook mailen naar brain-education@fsw.leidenuniv.nl.
Als je meedoet met ons onderzoek
Afhankelijk van je leeftijd en de vraag die we willen onderzoeken, vragen we je verschillende dingen te doen als je meedoet.
Afhankelijk van het soort onderzoek waar je aan meedoet, ontmoet je ons bij jou op school, op de Universiteit Leiden of in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waar de MRI scanner staat waarmee we de hersenen kunnen bekijken.
Onderzoek met opdrachten of spellen op een computer of met pen en papier
We doen verschillende onderzoeken naar leren en cognitieve ontwikkeling. Studenten en volwassenen die willen meedoen, komen meestal naar ons op de universiteit. Leerlingen op middelbare scholen en basisscholen die willen meedoen, bezoeken we vaak op hun eigen school. Soms worden taken één op één afgenomen en soms in groepen.
Wanneer we naar scholen gaan nemen we vaak een laptop en ander materiaal mee en gaan zitten in een rustig ruimte. We geven taken zoals leer- en geheugenspelletjes die op de laptop kunnen worden gedaan of met pen en papier. Ook vragen we leerlingen vragenlijsten in te vullen.
Als je meedoet aan ons onderzoek krijg je vaak meerdere kleine opdrachten. In totaal duurt meedoen aan een onderzoek meestal één tot anderhalf uur.
Onderzoek waar we jouw hersenen in actie bekijken met een MRI-scanner
Met fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging) onderzoek maken we foto’s van je hersenen tijdens het uitvoeren van een opdracht of spelletje terwijl je in een MRI scanner ligt. Op die manier proberen we erachter te komen wat er in de hersenen gebeurt terwijl je de opdracht uitvoert.
Met fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging) onderzoek maken we foto’s van je hersenen tijdens het uitvoeren van een opdracht of spelletje terwijl je in een MRI scanner ligt. Op die manier proberen we erachter te komen wat er in de hersenen gebeurt terwijl je de opdracht uitvoert.
De MRI-scanner is een grote magneet en je voelt er niets van dat we foto’s maken. Het is helemaal veilig, daarom kunnen kinderen ook meedoen. Door scans te maken, proberen we erachter te komen wat er in je hersenen gebeurt als je leest, leert, of problemen oplost.
Als je meer wilt weten over fMRI-onderzoek, kijk dan naar deze aflevering van Topdoks (vanaf minuut 16.50). Hier leggen onderzoekers Mara van der Meulen en Michelle Achterberg uit hoe je met fMRI onderzoek in de hersenen kunt kijken. Ook kun je zien hoe de scanner in het LUMC eruitziet.
Als je meedoet aan fMRI-onderzoek vragen we je een dagdeel naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden te komen. Hier staat namelijk de MRI scanner. Meestal duurt zo’n onderzoek ongeveer 2,5 uur.
Wij halen je in de hal van het ziekenhuis op en nemen je mee naar een kamer waar we rustig aan je uitleggen wat je precies gaat doen. Natuurlijk kun je dan ook vragen stellen. Nadat je begrijpt wat de bedoeling is, mag je in de oefenscanner liggen en kun je oefenen met de opdrachten die je daarna in de echte scanner gaat doen. Hierdoor krijg je een goed idee van hoe het is om in een echte MRI scanner te liggen.
Vervolgens gaan we naar de echte scanner. Je mag op een bed gaan liggen en dan word je met je hoofd en bovenlichaam in een buis geschoven. Die buis is groot genoeg om comfortabel te kunnen liggen. Ook krijg je een helm op waardoor je de filmpjes en opdrachten kunt zien. Het voelt bijna alsof je een VR-bril ophebt. In totaal zul je ongeveer 45 minuten tot een uur in de scanner liggen. We zorgen ervoor dat je genoeg pauzes tussendoor krijgt. Ook zorgen we ervoor dat je lekker ligt, want het is belangrijk dat je tijdens de taak niet beweegt. Omdat de scanner best wel harde geluiden maakt, krijg je oordopjes in en een koptelefoon op. Via deze koptelefoon kunnen we met elkaar praten. Tijdens deze pauzes praten we met je of kun je naar leuke filmpjes kijken.
Wanneer je de scanner uitkomt, vragen we je om nog een aantal vragenlijsten in te vullen, wat spelletjes op de computer te doen en wat puzzels op te lossen.
Nee helaas. Je kunt niet meedoen aan ons onderzoek als:
- je linkshandig bent
- je metalen in je lichaam of op je lichaam hebt, zoals bi sommige beugels*
- je bepaalde medicijnen slikt (bijvoorbeeld voor ADHD) of een hersenaandoening hebt
*Als je een beugel hebt, maar wel graag mee wilt doen, neem dan even contact op met de onderzoekers. Zij kunnen je vertellen of jouw beugel geschikt is om mee in de scanner te gaan of niet.
Omdat de scanner een grote magneet is, kan er geen metaal de ruimte in. We vragen je dus ook om je sieraden thuis te laten en kleren aan te trekken zonder metaal.