Logo Universiteit Leiden.

nl en

Lesmateriaal antibiotica

Met het practicum van Antibiotica Gezocht! verkennen leerlingen de wereld van microbiologie, antibiotica en resistentie. Daarmee kunnen ze ook bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek van Universiteit Leiden en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

In het kort

  • Doelgroep: 5 havo, 5 en 6 vwo
  • Duur: vier weken, 1 lesuur per week
  • Doel: leren over bacteriën, antibiotica en resistentie 
  • Lesmaterialen: leerlingen- en docenthandleiding, powerpoints, webquest, Youtubefilmpjes
  • Eigen benodigdheden: pipetten, bunsenbrander, camera met statief
  • Kosten: €55,-
  • Bestelprocedure: via het bestelformulier, bij betaling voor de 25e van de maand wordt het pakket in eerste week nieuwe maand verstuurd

Doelgroep en tijd

Het practicum en bijbehorende lespakket is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo, met name 5 havo en vanaf 5 vwo. In vier lessen, één per week, gaan leerlingen op zoek naar antibioticum-producerende bacteriën uit de grond en tonen aan dat deze daadwerkelijk antibiotica aanmaken.

Lesmaterialen

De lesmaterialen bestaan uit een leerlingen- en docentenhandleiding, ondersteunende Powerpointpresentaties en een webquest. Op de docentenhandleiding na, zijn deze materialen gratis te downloaden. Verder zijn pipetten, een bunsenbrander en en een camera met statief nodig. 

Daarnaast staan er op Youtube korte instructiefilms van de verschillende practicumonderdelen.

Veiligheid
Het practicumpakket is met zorg ontwikkeld en uitgebreid getest in samenwerking met onderwijsbureau De Praktijk en middelbare scholen. Het pakket bevat de testbacterie 
Micrococcus luteus in gedroogde vorm. Deze bacterie is goedgekeurd om op middelbare scholen te gebruiken en is niet gevaarlijk. De houdbaarheid van Micrococcus luteus is ca. twee maanden. De overige materialen van het pakket zijn langer houdbaar.

Kosten en bestelprocedure

Een practicumpakket kost €55,- en bevat voldoende materiaal voor een klas van 30 leerlingen (verdeeld in groepjes van drie personen). 

Na ontvangst van het bestelformulier zal de Universiteit Leiden een factuur sturen voor het totaalbedrag onder vermelding van ‘practicumpakket antibiotica gezocht’.  Zodra de factuur is voldaan door de school, sturen we de bestelling naar het door de school opgegeven adres.

Het practicumpakket kan elke maand besteld worden bij Antibiotica Gezocht!. Bij ontvangst van de betaling vóór de 25e van de maand vindt de verzending normaliter in de eerste week van de daaropvolgende maand plaats. Indien de betaling later plaatsvindt, schuift de verzending van het pakket een maand op. Het practicumpakket is twee maanden houdbaar. 

Let op! De administratieve procedure duurt minstens een week. Bestel op tijd. Betalingen via online transacties zijn helaas (nog) niet mogelijk.

  • Bestelformulier Nederland
  • Bestelformulier België

Het ingevulde bestelformulier kunt u aan ons toesturen per post of e-mail.

Universiteit Leiden
Antibiotica Gezocht!
Sylviusweg 72
2333 BE Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies.