Logo Universiteit Leiden.

nl en

Lespakket Antibiotica Gezocht!

Zelf met leerlingen aan de slag in een zoektocht naar antibiotica? Met het practicum Antibiotica Gezocht! gaan bovenbouw havo- en vwo-leerlingen tijdens de biologieles op zoek naar (nieuwe) antibioticum-producerende bacteriën.

Hoe werkt het?

Scholieren gaan in groepjes van drie of vier aan de slag. Dit doen ze met bodemgrond, meegenomen van vakantie of uit een park. De bacteriën die hierin zitten, kunnen antibiotica produceren!

De leerlingen zoeken in de meegebrachte grond naar actinomyceten: een groep bacteriën die heel veel verschillende antibiotica produceren. Leerleringen detecteren en selecteren de bacteriën, en groeien deze uit tot geïsoleerde kolonies. Tenslotte testen ze hoe goed de gevonden actinomyceten antibiotica kunnen produceren. Dat kan door het effect op een ongevaarlijke testbacterie te bekijken.

Het practicum is goed uitvoerbaar in één lesuur per week, gedurende vier weken. 

Wat heb je nodig?

Het lespakket bevat de handleiding en materialen die nodig zijn voor de uitvoer van het practicum. Vanuit de school zijn pipetten, een bunsenbrander en een camera met statief nodig. 

De lesmaterialen zijn gratis te downloadenLet op! Daarnaast is een practicumpakket nodig voor om de lessen correct uit te voeren. Deze kost €55,- per pakket en is te bestellen via het bestelformulier.

Helga van der Heul
Helga van der Heul

Interesse of vragen?

Met vragen over Antibiotica Gezocht! en ingevulde bestelformulieren kun je terecht bij Helga van der Heul via antibioticagezocht@biology.leidenuniv.nl.

De kolonies kunt u ook opsturen naar Universiteit Leiden. Wij testen de activiteit en potentie van de gevonden stoffen.

Het pakket is een initiatief van Universiteit Leiden en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Deze website maakt gebruik van cookies.