Logo Universiteit Leiden.

nl en

Antibiotica Gezocht!

Zelf met leerlingen aan de slag in een zoektocht naar antibiotica? Met Antibiotica Gezocht! gaan bovenbouw havo- en vwo-leerlingen tijdens de biologieles op zoek naar (nieuwe) antibioticum-producerende bacteriën.

Hoe werkt het?

Scholieren gaan in groepjes van drie of vier aan de slag. Ze nemen grond mee van vakantie of uit een park, waaruit ze bacteriën isoleren.

Vanuit de meegebrachte grond gaan de leerlingen op zoek naar actinomyceten: bacteriën die bekend staan om hun antibioticaproductie. Ze detecteren en selecteren de bacteriën, zodat ze na een week geïsoleerde actinomycetenkolonies kunnen bekijken. Tenslotte testen ze in hoeverre deze  bacteriën antibiotica kunnen produceren, door het remmende effect hiervan op de groei van een ongevaarlijke testbacterie te bekijken.

De kolonies kunt u ook opsturen naar Universiteit Leiden. Wij testen de activiteit en potentie van de gevonden stoffen, en voegen ze toe aan de Galerij.

Het practicum is goed uitvoerbaar in één lesuur per week, gedurende vier weken. Lees onder het tabblad Lespakket een uitgebreidere uitleg van de practica.

Wat heb je nodig?

Het lespakket bevat de handleiding en materialen die nodig zijn voor de uitvoer van het practicum. Vanuit de school zijn pipetten, een bunsenbrander en een camera met statief nodig. 

Interesse of vragen?

De lesmaterialen zijn gratis te downloaden via deze linkLet op! Daarnaast is een practicumpakket nodig voor om de lessen correct uit te voeren. Deze kost €55,- per pakket en is te bestellen via het bestelformulier (LINK).

Vragen over Antibiotica Gezocht! en ingevulde bestelformulieren kunnen gestuurd worden naar Helga van der Heul via antibioticagezocht@biology.leidenuniv.nl.

Het pakket is een initiatief van Universiteit Leiden en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Deze website maakt gebruik van cookies.