Logo Universiteit Leiden.

nl en

Ontstaan lespakket / De Academische jaarpijs

Antibiotica Gezocht! is een initiatief van medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zij doen onderzoek naar antibiotica en de bacteriën die antibiotica produceren. In 2011 wonnen wij de Academische Jaarprijs met het project Antibiotica Gezocht!.

De Academische Jaarprijs

De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Sinds 2005 wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt door de Stichting Academische Jaarprijs. Het team met het meest creatieve communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. Ga voor meer informatie naar de website van de Academische Jaarprijs.

Met de Academische Jaarprijs willen we het publiek betrekken bij de discussie rond antibioticaresistentie en laten zien waar antibiotica vandaan komen. Dit doen we door nauw samen te werken met de belangrijke culturele attracties dierentuin Artis en Museum Boerhaave, een historisch wetenschapsmuseum dat een sterke band heeft met ons onderwerp.

De prijs stelt ons ook in staat om wetenschappelijk onderzoek beter te introduceren in het havo/vwo-curriculum en het vak microbiologie extra te belichten. Scholieren zijn de wetenschappers van de toekomst waaruit we talenten hopen te werven die de antibioticumproblematiek gaan helpen oplossen. Interesse voor het vak microbiologie is daarbij een must en gezien het vrijwel geheel ontbreken van dit vak in het huidige lesprogramma is daar een wereld te winnen. Een hoofddoel is het algemeen beschikbaar maken van een geavanceerd en toch low-budget practicum. Zo kunnen leerlingen ervaren hoe makkelijk het is antibiotica te isoleren en tegelijkertijd inzien dat deze doorgaans niet meer werken tegen multiresistente (ziekenhuis)bacteriën. Door de scholieren op een onderhoudende manier kennis te laten maken met dit onderwerp, zullen zij hier al vroeg enthousiast voor worden.

Deze website maakt gebruik van cookies.