Universiteit Leiden

nl en

Taalbeheersing van het Nederlands (MA)

In de afstudeerrichting Taalbeheersing van de master Neerlandistiek (Engelse titel: Dutch Discourse Studies) verdiep je je in de effecten van taalgebruik. Deze afstudeerrichting beslaat het hele terrein van retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek.

Waarom Taalbeheersing van het Nederlands studeren aan Universiteit Leiden?  

In de afstudeerrichting Taalbeheersing van het Nederlands word je een specialist in het analyseren van taalgebruik vanuit een gedegen theoretische basis. Je docenten zijn gespecialiseerd in retorica, argumentatie, pragmatiek en stilistiek, en beslaan met deze verschillende achtergronden een breed terrein van onderzoek. Je hebt de mogelijkheid om je eigen accenten te leggen binnen deze afstudeerrichting. Combineer Taalbeheersing met Taalkunde als je interesse hebt in de sturende kracht van taal, of specialiseer je bijvoorbeeld in de retorische effecten van stilistische keuzes.

Leer meer over het studieprogramma

Wat zijn je carrièreperspectieven? 

Taalbeheersers blinken uit in schrijven en redigeren. Afgestudeerden komen dan ook vaak in functies terecht als communicatiemedewerker, speech schrijver, of als journalist of redacteur bij media en uitgeverijen. Of ze gaan aan de slag als freelancer met een eigen tekst- en taaladviesbureau. Maar je doet ook andere belangrijke vaardigheden op in deze opleiding, zoals het analyseren van informatie, presenteren voor een groot publiek en samenwerken in een project. Een baan als consultant of beleidsadviseur ligt daarom ook in het verschiet. Een deel van de afgestudeerden komt uiteraard terecht in het onderwijs, inclusief hoger onderwijs en bedrijfstrainingen.

Lees meer over jouw carrièreperspectieven 

Is Taalbeheersing van het Nederlands de studie voor jou? 

Welke strategieën zijn er om je taalgebruik effectiever te maken? En is dat anders in de politiek dan in het recht of in een discussie met vrienden? Hoe communiceren artsen met patiënten, en hoe zou dit beter kunnen? Hoe manoeuvreren publieke personen met de waarheid? Als deze vragen jou als muziek in de oren klinken, dan is Taalbeheersing de juiste specialisatie voor jou.

Check de toelatingseisen

Waar komen alumni terecht?

  • 30 Communicatie en marketing
  • 22 Onderwijs
  • 8 Consultancy
  • 8 Onderzoek
  • 8 Overheid en semi-overheid
  • 8 Zakelijke dienstverlening
  • 8 ICT
  • 8 Media en journalistiek

De bovenstaande grafiek is gebaseerd op alumnidata van MA Neerlandistiek - Taalbeheersing van het Nederlands 2016-2020.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.