Universiteit Leiden

nl en

Koreastudies (BA)

Over de opleiding

In de opleiding Koreastudies verdiep je je in de Koreaanse taal en schrift. Je ontdekt de literatuur, de cultuur en de boeiende geschiedenis van een land op het kruispunt van wereldculturen. En je leert de Korea’s van nu kennen en begrijpen.

Opbouw van de bacheloropleiding

In je eerste jaar krijg je een intensieve introductie in de Koreaanse taal. Het Koreaanse schrift, het han’gŭl, heb je snel onder de knie. Je woordenschat uitbreiden is een taaiere klus. Langzaam maar zeker kun je de taal begrijpend lezen. Je maakt kennis met de Koreaanse geschiedenis en samenleving. Ondertussen leer je ook een aantal cruciale academische vaardigheden: het opzoeken, selecteren, bestuderen en beoordelen van informatie en daarover zowel mondeling als schriftelijk verslag uitbrengen. 

In het tweede jaar heeft het programma een buitenlandverblijf. Je gaat dan naar Zuid-Korea om in Seoul intensief taalonderwijs te volgen. Tijdens je verblijf voer je ook onderzoeksopdrachten uit.

In het tweede en derde jaar verschuift het accent geleidelijk naar een meer inhoudelijke bestudering van Korea vanuit verschillende invalshoeken. Je kunt je concentreren op het hedendaagse of historische Korea, op taal- of letterkunde, op cultuurgeschiedenis of politieke geschiedenis of op internationale relaties, antropologische of cultuurwetenschappelijke onderwerpen. 

In je derde jaar schrijf je een eindwerkstuk, waarmee je de bachelor afsluit. Het onderwerp bepaal je samen met je docent en sluit aan bij je specialisatie en eigen interesse. In het werkstuk laat je zien dat je een academicus bent: je kunt gericht informatie zoeken, deze kritisch analyseren en zowel schriftelijk als mondeling op heldere wijze verslag van je onderzoek doen.

Voorbeelden van afstudeeronderwerpen

  • Schoonheidsidealen en plastische chirurgie in Zuid-Korea
  • De literaire weerslag van de Koreaanse Oorlog
  • Economische relaties van Noord-Korea met China
  • Het ontstaan en de ontwikkeling van het christendom en het op het christendom geïnspireerde nationalisme in Korea (1884-1919)

Danique vertelt je alles over de opleiding Koreastudies

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Nieuwsgierig? Bekijk thuis de studiematerialen!

De opleiding verwacht van aankomende studenten dat zij in de eerste week van september, maar in ieder geval vóór de start van de colleges in het eerste jaar, het Koreaanse alfabet (Hangeul) beheersen. Dit houdt in: het alfabet kunnen lezen, schrijven en uitspreken. Ter voorbereiding kan deze module gebruikt worden. Ook kan je al een oefenles Koreaans volgen. 

Voor het inhoudelijke vak Koreaanse Geschiedenis tot 1876 is het boek A History of Korea van Kyung Moon Hwan verplicht. Als je hier interesse in hebt, is het boek misschien te lenen in een bibliotheek bij jou in de buurt. Dit boek is ook online verkrijgbaar, waarbij je vaak het eerste hoofdstuk kunt lezen.

Ook kun je een podcast luisteren die is aangeraden door de hoogleraar van Koreaanse Geschiedenis tot 1876, Remco Breuker. Deze is hier te vinden.

Sharon de Vries

Student

Sharon de Vries

"Mijn favoriete vak is ‘Koreaanse Geschiedenis tot 1876’. Ik houd namelijk van geschiedenis, en ik wist nog weinig over bijvoorbeeld de oude dynastieën in Korea. De docent legt de stof ook duidelijk uit. Ook de Koreaans docenten zijn echt geweldig. Ze spreken meteen Koreaans tegen je, waardoor je het sneller leert. Ze moedigen je zelfs op een Koreaanse manier aan. Een Koreaanse docent mailde bijvoorbeeld: ‘Je hebt volgende week een tentamen, dus hard leren!’. Dit kan overkomen alsof de docent weinig vertrouwen in je heeft, maar ze proberen je juist aan te sporen om je best te doen."

Grace Asiamah Toku

Student

Grace Asiamah Toku

"De manier waarop de taallessen georganiseerd waren vond ik heel erg leuk. Het was veel werk, maar je leert daardoor wel veel en snel. Ik had niet van mezelf verwacht dat ik in mijn eerste jaar de taal al zo goed zou beheersen."

Shirah Stegers

Student

Shirah Stegers

"Belangrijk om te weten is dat de studie veel meer is dan alleen de taal. Het gaat ook om onderwerpen als geschiedenis, politiek, cultuur en maatschappij. Mijn favoriete vakken zijn wel de taallessen, die zijn ontzettend goed. De docenten steken er veel moeite in om je op creatieve wijze dingen bij te brengen. Het is veel meer dan alleen maar regels en grammatica. Het gaat erom dat je het leert toepassen. Je krijgt veel oefenmateriaal en je oefent tot je de taal echt beheerst. Het tempo ligt hoog, waardoor je snel heel veel leert. Dat geeft veel voldoening. Je ziet bij jezelf en bij de anderen dat je grote sprongen maakt. Heel leuk om te merken."

Onderwijsvormen

Als student Koreastudies studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt ongeveer 14 uur per week aan colleges, werkgroepen en tentamens. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor.

In hoorcolleges vertelt de docent over de hoofdlijnen van een onderwerp. In de werkcolleges bevraag je kritisch de bestudeerde stof en discussieer je erover met je studiegenoten. Verder maak je schriftelijke werkstukken en houd je mondelinge presentaties.

Studiebegeleiding

Je komt samen met een aantal andere eerstejaarsstudenten in een kleine groep met een eigen mentor. De mentoren zijn meestal ouderejaarsstudenten die je op weg helpen in je studie. In de mentorgroep oefen je onder andere academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog. Ook is de mentorgroep een goede manier om je studiegenoten te leren kennen.

De studiecoördinator van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of studentenpsycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

De POPcorner is een laagdrempelig ondersteuningspunt ván studenten vóór studenten. Er zijn locaties in Leiden en Den Haag. De POPcorner helpt je bij het vinden van je weg binnen de faculteit en tijdens je studie. Daarnaast worden allerlei activiteiten georganiseerd waarmee je kunt werken aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling, zoals lezingen en workshops.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.