Universiteit Leiden

nl en

Leiden University Centre for Linguistics

Promoveren

Het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL) heeft een lange traditie in onderzoek naar de talen van de wereld en beschikt over unieke taalkundige expertise. Bij het LUCL helpen we bij het ontwikkelen van interdisciplinaire benaderingen door de interactie tussen datagestuurd en theorie gestuurd taalkundig onderzoek te faciliteren. Hier kan je taaldiversiteit bestuderen vanuit een breed scala aan theoretische perspectieven.

Verschillende posities

Zoals je in dit schematisch overzicht kunt zien zijn promotieplaatsen onderverdeeld in drie verschillende categorieën:

Een betaalde promotieplaats is een vierjarige fulltime (of vijf jaar 0,8 fte parttime) onderzoekspositie, met volledige financiering (voldoende voor het levensonderhoud).

Solliciteren voor een betaalde promotieplaats kan door te solliciteren op een vacacture van de Leiden Universiteit. Vacatures worden geadverteerd op de website van de Universiteit Leiden en andere (online) kanalen. Posities worden veelal beschikbaar gemaakt via externe onderzoeksfinanciering (zoals NWO of de Europese Unie) waarbij de universiteit optreedt als subsidie-instelling en werkgever. Als alternatief worden vacatures beschikbaar gesteld via speciale projecten op instituuts-, faculteits- of universitair niveau. Een derde mogelijkheid is dat je financiering krijgt via de NWO oproep ‘Promoties in de geesteswetenschappen’.

Het onderzoek van veel van onze promovendi wordt uit eigen middelen gefinancierd, wat betekent dat zij zelf financiering voor het levensonderhoud meenemen uit andere bronnen dan de Universiteit Leiden. Kandidaten die solliciteren naar een beurspositie zijn verplicht een jaarlijkse vergoeding van € 4.000,- te betalen. Deze vergoeding geeft de promovendus recht op:

  • begeleiding door ten minste twee LUCL-leden,
  • een persoonlijk lesprogramma met vakken voor didactiek, academisch schrijven, etc.
  • een persoonsgebonden budget voor congresbezoeken en/of veldwerk (na akkoord van de instituutsmanager),
  • toegang tot alle opleidingen binnen LUCL,
  • lidmaatschap van LOT en toegang tot de LOT Summer School en LOT Winter School,
  • een (gedeelde) werkplek, inclusief computeraccount en UB-pas,
  • jaarlijkse voortgangsgesprekken
  • toegang tot alle professionele en sociale bijeenkomsten van LUCL,
  • bijdrage in de kosten voor de publicatie van het proefschrift.

Naast deze vergoeding zijn er nog een aantal andere financiële zaken waaraan je kunt denken (zie de Engelstalige pagina Costs of living in the Netherlands).

Buitenpromovendi hebben geen recht op faciliteiten of financiële ondersteuning van LUCL, behoudens een bijdrage voor de publicatie van hun proefschrift.

Aanmelding en toelating

Als je interesse hebt om aan je doctoraat te beginnen bij LUCL, moet je je aanmelden via de Graduate School for Humanitiesen LUCL selecteren als het instituut van je keuze. Zodra de Graduate School ervoor heeft gezorgd dat je aanvraag compleet is, wordt deze doorgestuurd naar LUCL. Een reviewcommissie van het LUCL beslist vervolgens of je wordt toegelaten als promovendus.

Let op: als je solliciteert naar een beurs- of buitenpromovendus positie, moeten je toekomstige begeleider(s) al hebben aangegeven dat ze beschikbaar zijn en je werk ondersteunen voordat je de formele sollicitatieprocedure start.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.