Logo Universiteit Leiden.

nl en

Samenwerking

Onze AI-wetenschappers werken nauw samen met onder andere de TU Delft en de Erasmus Universiteit.

Zo ontstaat er in Zuid-Holland een AI-ecosysteem rondom de thema’s:

  • Veiligheid, vrede en recht
  • Haven en logistiek
  • Energie en duurzaamheid
  • Gezondheid, pharma en zorg
  • Technologische industrie

Wetenschappers die binnen deze thema’s met AI werken, voeden weer onze computerwetenschappers met nieuwe vragen en uitdagingen. Op deze manier worden zowel wetenschappelijke als maatschappelijke doorbraken met en in AI in Zuid-Holland sneller mogelijk gemaakt.

AI in de zorg

LUMC en Philips versnellen de komende drie jaar de toepassing van kustmatige intelligentie in de zorg. Zo kunnen artsen binnenkort automatisch een AI-gedreven analyse opvragen op de beelden van een scan.

 

AI bij de politie

Onderzoekers van eLaw en het Design for Values Institute van de TU Delft hielpen de Nederlandse Politie een langetermijnstrategie voor verantwoord gebruik van AI op te stellen.
 

Whispp

Wie stottert, doet dat niet bij fluisteren. Startup-bedrijf Whispp ontwikkelt een app waarmee je fluisterend kunt bellen terwijl je gesprekspartner een gewone stem hoort. Willemijn Heeren van het Leiden University Centre for Linguistics was betrokken.
 

Leiden en TNO

AI en mens moeten elkaar beter begrijpen om een grote slag te maken. Om dat te bereiken, werken de Universiteit Leiden en TNO samen aan onder meer beter taalbegrip bij AI-systemen. Stephan Raaijmakers is sinds 2020 bijzonder hoogleraar vanuit TNO.

Natural computing leidt tot optimale scheepsromp

Thomas Bäck, hoogleraar Natural computing, gebruikt bij Tata Steel in IJmuiden natural computing om het productieproces van staal te verbeteren.

Deze website maakt gebruik van cookies.