Psychology (MSc)

Master

Bij ons leer je de wereld kennen

Specialisaties
  • Applied Cognitive Psychology (MSc)
  • Child and Adolescent Psychology (MSc)
  • Clinical Neuropsychology (MSc)
  • Klinische Psychologie (MSc)
  • Economic and Consumer Psychology (MSc)
  • Health and Medical Psychology (MSc)
  • Methodology and Statistics in Psychology (MSc)
  • Occupational Health Psychology (MSc)
  • School Psychology (MSc)
  • Social and Organisational Psychology (MSc)

Onze masterspecialisaties Psychologie zijn Engelstalig. Vanaf het academisch jaar 2025-2026 kun je kiezen tussen een Nederlandstalige of Engelstalige masterspecialisatie in Klinische Psychologie.

Lees meer over de masterprogramma's:

Premasterprogramma

Maak je plannen voor een masteropleiding Psychologie? Beschik je over een verwante, afgeronde Nederlandse hbo- of wo-bacheloropleiding? Dan kán het eenjarige premasterprogramma Psychologie iets voor jou zijn.

Dit premasterprogramma bereidt je voor op toelating tot één van vijf onderstaande specialisaties van het masterprogramma Psychology (MSc), te weten:

Let op! Het premasterprogramma biedt geen toelating tot klinische specialisaties van de masteropleiding Psychologie.

Toelating

De Toelatingscommissie Psychologie beoordeelt of de ruimte tussen de vooropleiding en de masterspecialisatie overbrugd kan worden met een programma van maximaal 60 EC (één 'EC' of 'European Credit' staat voor 28 uur studiebelasting). Daarbij houdt zij zich aan de afspraken tussen alle universiteiten in Nederland over de kennis en vaardigheden waarover iemand die afstudeert als psycholoog (MSc in Psychology) moet beschikken. Vervolgens bepaalt de Toelatingscommissie de inhoud en de omvang van het premasterprogramma dat de kandidaat moet afronden.

Voltijdstudie

Het premasterprogramma start in september, en studenten worden geacht om in één studiejaar alle opgelegde cursussen af te ronden. Het programma kent géén deeltijdvariant en er is géén instroom in februari. Het premasterprogramma vraagt een aanzienlijke inspanning. Het bestaat uit een combinatie van 1e, 2e en 3e jaars cursussen uit de bacheloropleiding Psychologie en bevat een aanzienlijk aantal cursussen op het gebied van methoden en technieken/statistiek. Voor een programma van 60 EC komt dit neer op een voltijdstudie. Voltijd studeren houdt in dat een student 40 uur per week aan de studie besteedt. Studenten dienen vooraf goed na te denken over de vraag of zij voldoende tijd voor het premasterprogramma kunnen vrijmaken. Het onderwijs wordt overdag en soms ook ’s avonds gegeven. Aanwezigheid is verplicht bij werkgroepen en practica. De voertaal in colleges en werkgroepen en in het programma is Nederlands, in een enkele cursus Engels. Meestal is de literatuur wel Engelstalig.

Certificaat

Na afronding van het premasterprogramma ontvangen studenten een certificaat met daarin een overzicht van de gevolgde cursussen en de behaalde cijfers. Zij hebben echter geen recht op een bachelordiploma Psychologie en mogen de titel 'BSc in Psychology' niet gebruiken.

Meer weten over de premaster?

Meer informatie over het premaster programma vindt je in ons Reglement premaster programma Psychologie.

Toelating

Wij maken onderscheid tussen verschillende soorten vooropleidingen.

Je vooropleiding bepaalt…

Voor toelating tot de premaster is het van essentieel belang dat de ruimte tussen de vooropleiding en de masterspecialisatie overbrugd kan worden met een programma van maximaal 60 EC.

Hieronder een overzicht van vooropleidingen die toegang kunnen geven tot de premaster, verdeeld in 3 groepen.

1. Vooropleidingen die sowieso toegang geven tot het premasterprogramma:

  • HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
  • HBO Pedagogiek
  • HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
  • HBO Toegepaste Psychologie (TP)
  • WO Pedagogische Wetenschappen
  • WO Psychobiologie

2. Vooropleidingen die alleen toegang geven als Psychologie daar een aanzienlijk deel van uit maakt (minimaal 60 EC): 

  • HBO Social Work
  • WO Algemene Sociale Wetenschappen
  • WO Criminologie
  • WO Gezondheid en Maatschappij (WUR)
  • WO Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE)
  • WO Urban Studies
  • WO University College & WO Liberal Arts and Sciences (UU), met de Hoofdrichting Cognitieve en Neurobiologische Psychologie of hoofdrichting Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie. 
    Studenten vanuit het University College en studenten met een Liberal Arts and Sciences (UU) diploma kunnen afhankelijk van de gekozen vakken in de bacheloropleiding in aanmerking komen voor een verkort premasterprogramma van 1 semester.

3. Overige vooropleidingen

Let op! Alleen vooropleidingen die verwant zijn aan bovengenoemde vooropleidingen onder punt 1 en 2 komen in aanmerking en ook hierbij geldt dat Psychologie een aanzienlijk deel moet uitmaken van je vooropleiding (minimaal 60 EC). 
Is dat bij jouw vooropleiding het geval? Dan kan je je aanmelden voor het premasterprogramma en dan wordt je toelaatbaarheid beoordeeld.
Is jouw vooropleiding niet verwant met bovengenoemde opleidingen? Dan kom je niet in aanmerking voor het premasterprogramma.

NB Studenten zonder een Nederlands bachelor diploma, kunnen niet worden toegelaten tot het Leidse premasterprogramma Psychologie.

Wij adviseren deficiënties op het gebied van Engels en/of wiskunde vóór 1 mei weg te werken. Deficiënties moeten voor de start van het programma zijn weggewerkt.

Wiskunde

Omdat in het premasterprogramma veel cursussen zijn opgenomen op het gebied van methoden en technieken/statistiek is een bepaalde basiskennis van wiskunde noodzakelijk. De opleiding psychologie gaat uit van het vwo-niveau. Heb je geen vwo-diploma, maar wel een havo-diploma met daarbij een voldoende voor wiskunde op de cijferlijst (gebaseerd op het gemiddelde van schoolexamen en het centraal schriftelijk examen) dan is dit ook voldoende. Zo niet, dan heb je een deficiëntie. We adviseren je dan met klem om de wiskundecursus te volgen die de opleiding psychologie aanbiedt in de periode januari – april.

Download

Brochure informatie wiskundecursus

Let op! de deadline voor het indienen van het toelatingsverzoek is 1 april. Dit betekent dat je het toelatingsverzoek moet indienen voordat de wiskunde-cursus is afgerond.

Engels

Om succesvol aan dit programma deel te nemen, moet je de Engelse taal beheersen. Wij hanteren de volgende criteria:

Bekijk het document Engelse taalvaardigheid om te zien welke Engelse kwalificaties erkend worden en welke vrijstellingscriteria er gelden.

Variant A

Studenten met een HBO bachelordiploma behaald aan een Nederlandse geaccrediteerde HBO-instelling (zie: Vooropleiding) worden na een voldoende voor de toets Academische Competenties toegelaten tot het premasterprogramma variant A.

Variant B

Studenten met een WO bachelordiploma behaald aan een Nederlandse geaccrediteerde WO-instelling (zie: Vooropleiding) mits psychologie daar een aanzienlijk deel van uit maakt, krijgen vrijstelling voor de toets Academische Competenties en worden direct toegelaten tot het premasterprogramma variant B.

De kandidaat krijgt twee uur de tijd om een Engelstalig wetenschappelijk artikel te bestuderen en een aantal open vragen met betrekking tot dit artikel te beantwoorden. Er is géén herkansingsmogelijkheid (ook niet in het jaar daarop). Kandidaten met een bachelordiploma van een universitaire opleiding krijgen een vrijstelling voor de toets. De kosten voor de toets zijn € 100, -. Kandidaten die de toets moeten afleggen ontvangen daarvoor een factuur.

De Toets Academische Competenties zal worden afgenomen op vrijdag 6 juni 2025. Tijd en locatie worden later bekendgemaakt aan de kandidaten.

Aanmelding

Om je te kunnen aanmelden moet je aan de ingangseisen hebben voldaan, of het moet aannemelijk zijn dat je hieraan binnen afzienbare tijd – voor de start van het premasterprogramme – gaat voldoen.

Meld je ruim vóór 1 april aan in Studielink! 

Je kunt je aanmelden voor het studiejaar 2025-2026 vanaf 1 oktober in Studielink. Maak in Studielink een keuze voor de bachelor Psychologie en kies bij start in eerste jaar voor:

De startmaand van premasters is altijd september. Je kunt slechts één aanmeldverzoek voor één premasterspecialisatie indienen.

Na je aanmelding in Studielink worden je gegevens doorgestuurd naar het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis). Je ontvangt binnen enkele dagen een mail met je login-gegevens. Vervolgens moet je in uSis aangeven dat je een aanmelding hebt gedaan voor het premasterprogramma én je moet aangeven welke specialisatie binnen de MSc Psychology je wil volgen na afronding van het premasterprogramma. Hierna kan je alle benodigde documenten uploaden. Volg de aanwijzingen hierbij zorgvuldig op. Incomplete aanmeldingen kunnen niet in behandeling worden genomen.

Let op! Het premasterprogramma biedt geen toegang tot de vijf klinische specialisaties van de master Psychology (MSc).

Gevraagde documenten:

Op 1 april 2025 moet je aanmelding in Studielink én uSis compleet zijn. Omdat het enkele dagen duurt voordat je je uSis-account krijgt en het uploaden van de documenten tijd kost, houden wij een deadline van 25 maart 2025 aan voor je aanmelding in Studielink.

Verwerking toelatingsverzoeken

Je kunt je vanaf 1 oktober aanmelden. Het Admissions Office controleert of je toelatingsverzoek compleet is en stuurt dit door naar de Toelatingscommissie van het premasterprogramma. Houd er rekening mee dat de Toelatingscommissie vanaf januari 2025 naar je toelaatbaarheid kijkt. Je ontvangt vervolgens binnen vier tot zes weken bericht over je toelaatbaarheid.

Financiën

Collegegeld en studiefinanciering

Premasterstudenten betalen een premastertarief per EC met het maximum van het wettelijke collegegeld van het betreffende academische jaar. Premasterstudenten hebben recht op studiefinanciering indien zij hiervoor in aanmerking komen volgens de Wet op de studiefinanciering.
Lees meer over collegegelden

Doorstroom naar de masteropleiding

Voor de toelating tot de masteropleiding per september 2025 moet je je aanmelden via Studielink. Je moet opnieuw een toelatingsverzoek indienen, ditmaal voor toelating tot de MSc Psychology. Dit toelatingsverzoek moet 15 mei 2025 binnen zijn. Voor de masteropleiding die begint in februari 2026 is dat vóór 15 november 2025.

Bij het toelatingsverzoek voor de MSc Psychology word je wederom gevraagd om alle benodigde documenten in te leveren. Ons advies is echter om het toelatingsbesluit voor de premaster te uploaden dat je bij de toelating tot de premaster hebt ontvangen in plaats van de gevraagde documenten. Zo herkent het Admissions Office van Universiteit Leiden je direct als voormalig premaster student.

Vervolgens ontvang je een toelatingsbesluit tot de MSc Psychology, geldig voor de specialisatie waarvoor je het premasterprogramma hebt gevolgd. Na afronding van je premasterprogramma ben je onvoorwaardelijk toegelaten en kan je inschrijving in orde worden gemaakt.

Het is ook mogelijk om een toelatingsverzoek in te dienen voor het selectieve masterprogramma MSc in Psychology (research). Dit wordt behandeld als een compleet nieuw toelatingsverzoek, met bijbehorende toegangseisen, procedure en deadlines. Lees meer over het masterprogramma Psychology (research) (MSc)

Contact

Heb je nog vragen over het Premasterprogramma van Psychologie? Mail gerust naar:

premasterpsychologie@fsw.leidenuniv.nl

Faculteit der Sociale Wetenschappen
Instituut Psychologie
Instituutsbureau Psychologie
Postbus 9555
2300 RB Leiden