Logo Universiteit Leiden.

nl en

Afvalscheiding

Wat is beter voor afvalrecycling: een plastic, papieren of keramische beker? Een biobased of fossiele coating? Afval sorteren bij de bron of bij een recyclingbedrijf? Vraag het aan tien experts en je krijgt tien verschillende meningen. Over één ding zijn we het allemaal eens: niets doen is geen optie. Zo zet de Universiteit Leiden zich steeds meer in om de hoeveelheid gerecycled afval te vergroten.

Afvalscheiding

Sinds februari 2019 is er iets veranderd in het afvalscheidingssysteem van onze universiteit. Bij LUGO hebben we de veranderingen nauwlettend gevolgd en we zijn blij met de voortgang die de Universiteit Leiden tot nu toe maakt om meer te recyclen. Hier vind je alle relevante informatie die je nodig hebt om je afval op de universiteit goed te recyclen:

5 afvalstromen

Voorheen had de universiteit vier afvalstromen:

  • Biologisch afbreekbaar afval en voedselresten (Groen)
  • Kunststof verpakkingsmateriaal, metalen (blikjes) en drankkartons (PMD: Oranje)
  • Papier (blauw)
  • Restafval (Grijs)


Pas sinds februari 2019 kan het afval dat in de categorie PMD (Plastic verpakkingen, blikjes en drankverpakkingen) van onderwijsinstellingen in Nederland valt, gescheiden ingezameld worden voor recycling.

Leiden is de eerste universiteit in Nederland die PMD's recyclet en om dat efficiënter te doen is er een nieuwe afvalstroom bijgekomen:

  • Papieren bekers (zwart)


Behandeling per afvalsoort

  • Biologisch afbreekbaar afval en voedselresten worden effectief benut. Ze gaan naar een vergister, waar een deel wordt omgezet in biogas en de reststoffen worden verwerkt tot compost.
  • Papier en karton worden gereinigd en verwerkt tot nieuw papier en karton. Ruim 80% van het in Nederland geproduceerde papier bevat gerecycled papier.
  • PMD kan goed worden gescheiden door machines. Kunststof wordt gegranuleerd voor het maken van nieuwe kunststof producten. Blikken worden omgesmolten voor de productie van nieuwe blikken. De kartonnen en aluminium lagen van de drankkartons worden gescheiden en gerecycled, de kunststof coating kan worden hergebruikt voor nieuwe kunststof materialen.
  • Papieren bekers worden verwerkt tot tissueproducten, zoals toiletpapier. De plastic coating zal worden gegranuleerd. Deze PE-korrels worden vervolgens gebruikt als grondstofRestafval wordt verbrand om energie terug te winnen. Omdat dit echter de minst milieuvriendelijke afvalstroom is, streeft de universiteit ernaar om het restafval tot een minimum te beperken.

Het doel, zoals vermeld in het Milieubeleidsplan 2016-2020, is om de hoeveelheid restafval terug te brengen tot minder dan 250 ton in 2020.

Gegevensverzameling voor marktsturing

Jouw acties tellen! Hoe beter studenten en medewerkers hun afval scheiden, hoe beter de data de kwaliteit van ons kunststofafval weergeven. Dit is essentieel voor de universiteit om over voldoende data te beschikken om afvalgerelateerde problemen op te lossen, zoals dat voorheen gebeurde met PMD's. Dus hoe beter u het afval scheidt, hoe beter de kwaliteit van het afval, waardoor de kans op recycling in de toekomst groter wordt. Onthoud dat, als je twijfelt en je wilt weten welke afvalbak je moet gebruiken, flyers over ons huidige afvalscheidingssysteem in veel gebouwen (zoals LIPSIUS) en online verkrijgbaar zijn. Als je het niet zeker weet, is het altijd beter om je afval in het restafval (grijze bak!) te deponeren.

“Voorkomen is beter dan recyclen”

Als Green Office van de Universiteit Leiden willen we deze belangrijke boodschap die de universiteit uitdraagt ​​nogmaals herhalen. Hoe efficiënt ons recyclingsysteem ook is, afval vermijden is altijd de beste oplossing. Daarom worden alle studenten en medewerkers uitgenodigd om hun eigen fles mee te nemen in plaats van plastic wegwerpbekers te kopen en hun eigen beker mee te nemen of de bekers van de koffiemachines te hergebruiken. Onze koffiemachines geven zelfs geen nieuw kopje als hun sensoren een oud papieren kopje (of een normaal porseleinen wit kopje) zien bij het bestellen van een drankje.

Geef je mening!

Vind jij afvalscheiding en -reductie net zo belangrijk als wij? Meld je aan voor het Universiteitspanel Leiden. Regelmatig krijg je een enquête om na te denken over onderwerpen als afvalscheiding aan de Universiteit Leiden. Input van deze onderzoeken hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van PURE en het veganistische assortiment bij universiteitsrestaurants.

Er is een verschil in privé (bijvoorbeeld bedrijven of universiteiten) en openbare (bijvoorbeeld je eigen huis en openbare ruimtes) afvalscheiding. Het kan dus zijn dat er verschillen zijn tussen de manier waarop dingen aan de Universiteit Leiden worden gerecycled en bij je thuis. Gelukkig hebben we een recyclinggids gemaakt voor de Haagse bevolking.

Voor wie in Leiden woont, kijk op de website van de gemeente voor meer informatie hierover.

Deze website maakt gebruik van cookies.