Universiteit Leiden

Leiderschap onder de Loep

Conferentie 2023

Op 26 oktober 2023 vond de 'Leiderschap onder de Loep' conferentie plaats in Den Haag, waar onderzoekers, publieke professionals, ambtenaren en studenten samenkwamen om de fascinerende wereld van publiek leiderschap te verkennen. Deze middag stond in het teken van het delen van diverse perspectieven en het ontrafelen van de complexe facetten die bij publiek leiderschap komen kijken. Op deze website vind je een terugblik van de conferentie, inlusief informatie over de verschillende sessies en inzichten die gedeeld zijn op de conferentie.

Ik hoop dat we als deelnemers na de conferentie met elkaar weer een stap verder zijn in het doorgronden van hoe ons eigen leiderschap een rol speelt in het realiseren van impact.

Terugblik Programma Conferentie

‘Verder Met Publiek Leiderschap’ (VPL) Partnerorganisaties

Drie vragen aan Ben Kuipers

Ben Kuipers is de director van het Leiden Leadership Centre (LLC) en is hoogleraar publiek leiderschap. Wij hebben hem drie vragen gesteld over de conferentie.

Waar kijk je met trots op terug?

Het leukste aan deze conferenties vind ik altijd de mix van mensen die er aan deelnemen en allemaal vanuit een gedeelde interesse en vaak ook passie; leiderschap. Het is altijd weer bijzonder om te zien wat voor mooie gesprekken, nieuwe vragen en inzichten ontstaan door jonge en ervaren publieke professionals, wetenschappers en studenten bij elkaar te brengen. Naar het programma en de uiteenlopende sprekers en workshops kijkend, denk ik dat alle ingrediënten aanwezig zijn om echt verschillende zienswijzen op publiek leiderschap te benutten om tot die boeiende gesprekken te komen.

Welke boodschap hoop je dat de deelnemers hebben meegenomen? 

Ik hoop dat we als deelnemers na de conferentie met elkaar weer een stap verder zijn in het doorgronden van hoe ons eigen leiderschap een rol speelt in het realiseren van impact. En als we dat vervolgens meenemen om ook anderen leiderschap nog iets beter onder de loep te laten nemen gaan we vast beter in staat zijn om die grote vraagstukken beter met elkaar op te pakken.

Waarom was deze conferentie nodig?

Het is soms verbazingwekkend hoe beperkt onze blik op leiderschap kan zijn; zowel in de wetenschap als in de praktijk. Er bestaat nog steeds een neiging om bij de term leiderschap in eerste instantie aan formele leiders te denken. Ook voor het oplossen van grote vraagstukken of ten tijde van onzekerheid of crisis klinkt al snel de roep om sterke leiders. Deze manier van kijken en denken beperkt ons begrip van leiderschap enorm. Voor ieder probleem is er wel een leiderschapsstijl waar “onze leiders” dan wat mee moeten. Toch blijven we zitten met belangrijke maatschappelijke vraagstukken, die blijkbaar niet eenvoudig door formele leiders worden opgelost. Om leiderschap beter te begrijpen en dus onze kennis en kunde te ontwikkelen is het noodzakelijk om leiderschap zelf van meer kanten onder de loep te nemen. In deze conferentie richten we ons op publiek leiderschap als proces tussen allerlei actoren, binnen en tussen organisaties om maatschappelijke meerwaarde te realiseren. Vanuit de filosofie van het Leiden Leadership Centre (LLC) leren we daar het meeste van als we zowel de vragen als de inzichten uit de praktijk én de wetenschap weten te combineren. In het programma tref je daarom wetenschappers van de Universiteit Leiden, (top)ambtenaren met verschillende achtergronden en expertises en opiniemakers. Ik hoop dat deze conferentie hier aan heeft kunnen bijgedragen.

De ervaringen van deelnemers

We hebben enkele deelnemers gevraagd hun ervaringen over de middag te delen. Aan het woord zijn Matthijs van den Berg, Directeur Kennis bij de Inspectie van het Onderwijs en Masterstudent Psychologie Raymond Lagraauw aan Universiteit Leiden.

Wat motiveerde jou om deel te nemen?

Matthijs: "We leven in een complexe samenleving, in een turbulente tijd, met grote opgaven. Dat stelt hoge eisen aan publiek leiderschap. Hoe geef ik hier zelf op een goede manier invulling aan? Die vraag houdt me al langer bezig. In mijn huidige baan als Directeur in het publiek domein voelt het voor mij heel logisch om deel te nemen aan de Leiderschap onder de Loep conferentie. Zeker met zo’n mooi programma!" 

Raymond: "Ik heb een natuurlijke nieuwsgierigheid naar sociale processen. Leiderschap springt daar voor mij specifiek tussenuit. De leiderschapsconferentie is een mooie mogelijkheid om met andere professionals met een passie en nieuwsgierigheid naar leiderschap te sparren en netwerken. 

Welke inzichten heb je gehaald uit het plenaire programma?

Matthijs: "Ik vond het pleidooi van Ben Kuipers voor meer ‘Impact van binnenuit’ heel aansprekend. Leiderschap gericht op de bedoeling! 

Raymond: In de keynote speech van Tim 's Jongers werd het onderscheid gemaakt tussen hoopvollen en hooplozen. Hij beargumenteerde dat de hoopvollen van de hooplozen verwachten dat ze zelfredzaam zijn, terwijl de hoopvollen al hun vuile taakjes outsourcen en zelf volledig niet-zelfredzaam zijn. Dat was een fascinerend inzicht!" 

Blijf op de hoogte!

Bij ons leer je de wereld kennen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.