Universiteit Leiden

Hallo, ik ben professor Nella

'Ik werk aan de Universiteit Leiden en daar ontdek ik elke dag iets nieuws. Dat je dieven kunt herkennen aan hun appjes, bijvoorbeeld. Of hoe een mummie er van de binnenkant uitziet. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan snel verder!'

Download en print Waanzinnige Wetenschap

Schrijfkriebels

Wist je dat mensen vroeger niet op papier schreven, maar tekeningetjes maakten in klei of woorden uithakten in steen? En nog steeds schrijven mensen op heel veel verschillende manieren!

4000 jaar geleden werd in wat nu Egypte is een nieuwe ontdekking gedaan, namelijk… de letter! Voor het eerst gingen mensen één teken per klank schrijven. Inderdaad, zoals wij dat ook doen.

Nog steeds ontstaan er nieuwe manieren van schrijven. In 1971 werd bijvoorbeeld het apenstaartje bedacht. En wat denk je van de emoji in jouw appjes? Dat is ook een soort nieuw schrift.

Vouw jouw eigen geheime boodschap!

Waanzinnige wetenschappers

Waarom is de koe een heilig dier in India?

Radhika Gupta

‘In India wonen mensen met allerlei verschillende geloven. Je hebt er bijvoorbeeld hindoes, boeddhisten en moslims. De hindoes geloven inderdaad dat de koe een heilig dier is. Je staat er misschien niet bij stil, maar koeien kunnen melk geven aan een kalfje en dan genoeg overhouden om ook nog andere wezens, zoals mensen te laten drinken: dat is eigenlijk heel bijzonder, toch?’

Hoe herken je dieven aan hun appjes?

Meike de Boer

‘De politie kan appjes gebruiken om misdaden op te lossen. Als de agenten willen weten of twee teksten door dezelfde persoon zijn geschreven, bellen ze mij. Ik kijk heel goed naar spelfouten, maar ook of iemand korte of lange zinnen maakt en waar bijvoorbeeld hoofdletters en uitroeptekens staan. Als in twee briefjes dezelfde dingen gebeuren, kan dat een hint zijn.’

Kloppen games over geschiedenis?

Angus Mol

‘Het is helaas waar dat veel dingen in geschiedenisgames niets te maken hebben met hoe het vroeger was. Maar er zijn ook dingen die wel kloppen: die kerk zag er vroeger echt zo uit en sommige piraten waren zeker wel schatrijk. Hoe weet je nu wat wel en niet echt is in zo’n game? Simpel: ga (gezellig samen met je ouders) op onderzoek uit, bijvoorbeeld op Wikipedia of in een museum!’

Wat zit er in die mummie?

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vonden ze het jammer dat ze nooit konden zien wat er in hun 73 dierenmummies zat. Daarom bedachten onderzoekers een slim plan: een deel van de mummies ging door een ziekenhuisscanner. Zo konden ze toch zien hoe de skeletten van de krokodillen, honden, vissen, vogels en katten eruitzagen!

Waanzinnige Wetenschap is de kinderuitgave van de Faculteit Geesteswetenschappen (Universiteit Leiden). De uitgave is samengesteld door de afdeling Communicatie & Marketing met behulp van alle deelnemende onderzoekers. De vormgeving is gedaan door Kirsten Vermeulen.

Werk je in het (basis)onderwijs en wil je meer weten over Waanzinnige Wetenschap voor in de klas? Download (gratis) de volledige versie als PDF of neem contact op met nieuws@hum.leidenuniv.nl. Ook voor vragen en tips zijn wij via dat e-mailadres bereikbaar.

Download Waanzinnige Wetenschap

Bij ons leer je de wereld kennen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.