Open Geesten
Seizoen 1, aflevering 2: Een klas apart
Als kind ging historicus Nadia Bouras in Amsterdam-Zuid naar de Bouschraschool. Een bijzondere school met alleen maar kinderen van Marokkaanse gastarbeiders. De leerlingen kregen er naast het Nederlandse onderwijs elke dag een uur Arabisch ter voorbereiding op hun terugkeer naar Marokko. Maar de gezinnen bleven, de kinderen werden Amsterdammers, en de Bouschraschool hield op te bestaan. Bouras besloot uit te zoeken hoe het haar klasgenoten verging. Welke invloed heeft de school gehad op de ontwikkeling van de leerlingen? En hoe heeft deze haarzelf gevormd?
Deze podcast is ook te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.
Afleveringen
-
Seizoen 2, aflevering 3: De kosten van migratie
Migranten zijn duur. Of toch niet? Hoogleraar Olaf van Vliet zoekt een antwoord op die vraag.
-
Seizoen 2, aflevering 2: Vervagende grenzen
Wat betekenen de vervagende online grenzen voor migratie en het verlangen naar andere plekken? Hoogleraar Mirjam de Bruijn legt het uit.
-
Seizoen 2, aflevering 1: Verschil tussen vluchtelingen
Hoogleraar Marlou Schrover vertelt over het verschil dat wordt gemaakt tussen verschillende vluchtelingengroepen en de effecten daarvan.
-
Seizoen 1, aflevering 2: Een klas apart
Historicus Nadia Bouras besloot uit te zoeken hoe het haar klasgenoten van de Bouschraschool verging. Welke invloed heeft de school gehad?
-
Seizoen 1, aflevering 1: De vergeten prinsessen van Thorn
Joost Welten vertelt over de 'prinsessen van Thorn': jonge vrouwen van adel die werden klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand.