Universiteit Leiden

nl en

Journalistiek en Nieuwe Media (MA)

Carrièreperspectieven

Jouw kansen op de arbeidsmarkt

Journalistiek en Nieuwe Media biedt een uitstekende basis voor een carrière in journalistieke functies. Door de combinatie van journalistieke vaardigheden en academische bagage zijn onze studenten geliefd bij verschillende media. Afgestudeerden van de master Journalistiek en Nieuwe Media vind je onder meer terug als redacteur, journalist, factchecker en in andere communicatieberoepen.

Ook als je wetenschapper op het gebied van de (nieuwe) media, journalistiek en retorica wilt worden, is dit de perfecte master.

Waar komen onze alumni terecht?

  • Redacteur internet bij een publieke omroep
  • Online marketeer bij een cosmetica bedrijf
  • Redacteur bij een communicatie bedrijf
  • Online specialist bij een communicatie bedrijf
  • Redacteur bij een publieke radiozender
  • Freelance Journalist en tekstschrijver
  • Webredacteur bij een internationale hulporganisatie
  • Communicatieadviseur en management assistent bij een Nederlandse universiteit
  • Mediamanager bij een internationaal mediaconglomeraat
  • Campagne en social media marketeer bij een groot modeconglomeraat
  • Redacteur bij een commerciële televisiezender
  • Journalist bij een nationale krant
  • Factchecker bij een grote nieuwsorganisatie

Chiara Mars

Afgestudeerd in Journalistiek en Nieuwe Media (MA Media Studies)

Chiara Mars

"Een jaar geleden startte ik met de Master Journalistiek en Nieuwe Media omdat ik mij wilde verdiepen in de wereld die schuilgaat achter het nieuws. De multimediale aanpak van de opleiding maakt het mogelijk om naast deze theoretische kant ook kennis te nemen van de journalistieke praktijk. Aan de hand van fotografie- en interviewworkshops heeft de master mij wegwijs gemaakt in een divers en dynamisch medialandschap. Inmiddels ben ik werkzaam als verslaggever bij het Leidsch Dagblad en heb ik van mijn passie mijn werk kunnen maken."

Yoran Custers

Afgestudeerd in Journalistiek en Nieuwe Media (MA Media Studies)

Yoran Custers

“Ik heb voor Journalistiek en Nieuwe Media gekozen omdat het me een goede mix leek tussen theorie en praktijk, en omdat je er wordt aangespoord om met verschillende soorten media aan de slag te gaan. Er zijn meerdere opdrachten waarbij je zelf kunt kiezen of je voor een geschreven artikel gaat, de camera erbij pakt of juist een podcast maakt. En ook in je stagekeuze heb je alle vrijheid.”

Lokale radio-omroep

“De docenten hebben ieder een eigen expertise en geven les met enthousiasme en diepgang. Tegelijkertijd zijn er tijdens de opleiding genoeg aanknopingspunten om jezelf in praktische zin te ontwikkelen – in de les, maar ook daarbuiten. Via een project kwam ik bijvoorbeeld in aanraking met de lokale radio-omroep, waar ik een tijdje als redacteur heb mogen werken.”

Freelancer

“Op dit moment ben ik als freelancer werkzaam voor onder andere De Volkskrant en VICE. VICE was ook mijn stageadres, en daar was de opleiding een goede voorbereiding voor.”

Frances Vermeeren

Afgestudeerd bij Journalistiek en Nieuwe Media (MA Media Studies)

Frances Vermeeren

"Als redacteur en researcher bij Omroep Brabant informeer ik dagelijks het publiek over uiteenlopende onderwerpen. Wat betekent zo’n provincieplan nu eigenlijk voor de gewone Brabander? Hoe gaat het met de vrouw die zwaargewond raakte bij een verkeersongeval in Goirle?"

Snel schakelen

"Dankzij de master JNM kan ik snel schakelen tussen verschillende soorten verhalen. Enerzijds kan ik moeilijke materie makkelijk maken, anderzijds heb ik geleerd hoe het publiek te prikkelen met een goed opgebouwd artikel."

"Daarnaast profiteer ik nog altijd van de mediaweken. JNM is niet voor niets een praktijkmaster: in de journalistiek moet je niet alleen kunnen schrijven en onderzoeken maar ook kunnen monteren voor internet, radio én televisie. Het liefst ook nog zo snel mogelijk."

Slimme zoekfuncties

"Het meeste profijt heb ik nog altijd van de colleges over nieuwe media. Met slimme zoekfuncties vind je zo een ooggetuige of ervaringsdeskundige voor je verhaal. Dat is goud waard. Want elke goede journalist weet: er staat altijd iemand anders dichter bij het nieuws dan jij."

De onderstaande cijfers zijn gebasseerd op alumni data van de MA Media Studies - Journalistiek en Nieuwe Media 2016-2020.

Waar komen ze terecht?

  • 47 % Media en journalistiek
  • 26 % Communicatie en marketing
  • 11 % Onderwijs
  • 5 % Gezondheids- en welzijnszorg
  • 5 % Overheid en semioverheid
  • 5 % Groot- en detailhandel
  • 1 % Other

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Lees meer over hoe deze master jou precies voorbereidt op je toekomstige carrière en bekijk onze voorbereidingsactiviteiten. 

Vanaf dag 1 van de opleiding stellen we je de vragen: wat wil je leren en wat ga je daarmee doen op de arbeidsmarkt?

In de Crossmediale onderzoeksweken begin je en werk je aan een portfolio waarin je al je journalistieke producten (verhalen, interviews, foto’s, films) publiceert en een goed beeld geeft van wat voor professional jij wilt worden.

Je begint een blog. Je houdt het hele jaar bij welke activiteiten je onderneemt en bezoekt om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Denk aan:

  • interviews met journalisten,
  • gesprekken met een coach,
  • bezoek aan mediabedrijven, career event of droombaanborrel (netwerk),
  • volgen van een training/workshop sollicitatievaardigheden, pitchen, interviewen, spreadsheets maken, fotografie, filmen, explainers, entrepreneurial skills etc,
  • en natuurlijk het hoogtepunt: de stage.

En aan het eind van je stage evalueer je met je begeleider je portfolio en je activiteiten ter voorbereiding op de arbeidsmarkt. Je bespreekt wat je al weet en kunt en wat je verder nog voor ambities hebt om te leren om je te presenteren op de arbeidsmarkt. Je portfolio is een perfecte troef om uit te spelen tijdens je solicitatiegesprekken.

Elk jaar organiseert de master Journalistiek en Nieuwe Media twee Droombaanborrels waarin oud-studenten van de masteropleiding vertellen over hun ervaringen op de journalistieke arbeidsmarkt. Als huidige student kun je onze alumni vragen stellen over hoe het is om na de master aan de slag te gaan in de journalistiek. Via deze weg vinden studenten ook geregeld een stageplek. 

Op de DroomBoekBorrel presenteren oud-studenten de boeken die ze hebben gepubliceerd en vertellen ze over het leven als auteur/journalist.

De Career Service van de Faculteit Geesteswetenschappen biedt professioneel advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages, arbeidsmarktoriëntatie en sollicitaties.

De Career Service organiseert ook regelmatig (online) workshops, bijvoorbeeld over sollicitatiegesprekken en hoe je een goede cv kunt maken. Bekijk het overzicht van de workshops

Leiden University Career Zone is een online carrièreplatform waarmee je je kunt voorbereiden op de arbeidsmarkt. Je kunt hiermee meer persoonlijk inzicht te vergaren, meer leren over de arbeidsmarkt, je sollicitatievaardigheden ontwikkelen, je academische en professionele carrière plannen. Ook kun je er vacatures vinden en erachter komen wat de Career Service voor jou kan doen. 

Sluit je aan bij het Mentornetwerk om advies te krijgen van alumni die ervaring hebben op de arbeidsmarkt. Meer dan 1200 alumni helpen je graag!

Jelle over het vinden van een stage via het Mentornetwerk

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.