Universiteit Leiden

nl en

Italiaanse taal en cultuur (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Italiaanse taal en cultuur richt je je op vier vakgebieden. Je verdiept je in taalvaardigheid, letterkunde, taalkunde en cultuurkunde. Tegelijkertijd leer je bij de intensieve taalvaardigheidsvakken de taal op hoog niveau beheersen.

Programmaoverzicht

Taalvaardigheid

Studeer je Italiaans, dan werk je hard aan je taalkennis. Al aan het eind van het eerste jaar bereik je een niveau waarmee je je in heel veel situaties kunt redden, en bijvoorbeeld in Italië aan de slag kunt voor een vakantiebaan. Tijdens de taalvaardigheidcolleges leer je de taal zorgvuldig toe te passen, door het juiste taalregister te gebruiken dat past bij de situatie waar je je in bevindt. In het derde jaar ben je klaar om op uitwisseling te gaan (niet verplicht, wel warm aanbevolen) en om je scriptie in het Italiaans te schrijven.

Taalkunde

Bij taalkunde gaan we dieper in op de structuur van de taal, en hoe taal 'werkt'. Wat gebeurt er als je praat? Hoe vormen we klanken, woorden en zinnen? Je leert meer over de structuur en geschiedenis van het Italiaans. Bovendien wordt er in Italië meer dan alleen standaard Italiaans gesproken. Door te leren over deze vele dialecten en minderheidstalen, zul je kunnen herkennen uit welk deel van Italië een spreker komt.

Cultuurkunde

Wat karakteriseert Italië en waarom? Je maakt je de hoofdlijnen van de Italiaanse geschiedenis eigen en leert culturele fenomenen in het licht daarvan te interpreteren - te beginnen bij wat je kan zoal kan tegenkomen tijdens een wandeling door een Italiaanse stad.

Letterkunde

Je maakt in chronologische volgorde kennis met de Italiaanse literatuur. Je leert hoe je Italiaanse literatuur kunt bestuderen vanuit verschillende invalshoeken. Je zult ondervinden dat literatuur veel meer is dan alleen tekst (en ook, bijvoorbeeld, ‘doorloopt’ in film, tv-series en andere vormen van story telling), en ontdekt hoe dit jouw blik op de wereld kan verrijken.

Een aantal vakken uitgelicht

In de taalvaardigheidsvakken leer je Italiaans te beheersen in woord en geschrift. Je leest en schrijft Italiaanse teksten, oefent je luistervaardigheid en werkt aan je uitspraak en woordenschat.

Dit vak leert je de basis van de taalkunde, geïllustreerd aan de hand van de Romaanse talen. Je verdiept je in de herkomst en de karakteristieke eigenschappen van de Romaanse talen.

In dit vak krijg je een overzicht van de Italiaanse geschiedenis vanaf de vroege Middeleeuwen tot en met de Renaissance. Tevens wordt aandacht geschonken aan de belangrijkste culturele en sociale aspecten van deze periode.

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum.Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze Studiegids. Let op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Je krijgt veel vrijheid om zelf de inhoud van je studie te bepalen. In het derde jaar van je bacheloropleiding heb je een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je kiest zelf hoe je die invult:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw interesse. Je maakt je keuze uit een minor, een speciaal samengestelde pakket. Leiden biedt meer dan dan vijftig minoren aan, maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je gedurende een aaneengesloten periode bij een organisatie, maar ook andere opties zijn mogelijk. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studiecoördinator. Onze Career Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden.

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een verblijf in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken. Je kunt een stage in het buitenland doen, maar je kunt ook een periode aan een universiteit studeren. Dat laatste kan bijvoorbeeld in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma, maar er zijn ook beurzen beschikbaar.

Twee studenten over hun keuze voor Italiaans

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.