Universiteit Leiden

nl en

Duitse taal en cultuur (BA)

Over de opleiding

In de opleiding Duitse taal en cultuur leer je de Duitse taal tot in de puntjes beheersen. Ook bestudeer je het Duitsland van nu en terug tot de middeleeuwen. Bovendien komen in Leiden alle Duitstalige gebieden, zoals Oostenrijk en Zwitserland, tot hun recht.

Opbouw van de bacheloropleiding

Je gaat hard aan de slag met je taalvaardigheid. Je oefent in colleges en werkt daarnaast zelfstandig aan de verbetering van je taalvaardigheid. Daarnaast maak je kennis met alle onderdelen van de studie: je bestudeert de taal, de cultuur, en de geschiedenis. Hierdoor krijg je een brede inleiding in de Duitse taal en cultuur en leer je de disciplines in samenhang met elkaar te zien. Gedurende je eerste jaar houd je tevens een leeslijst bij, waarover je in de loop van het jaar een mondeling tentamen aflegt.

In je tweede jaar ga je je verder verdiepen in de Duitse taal en cultuur. Je gaat door met het ontwikkelen van je taalvaardigheid. Het tweede semester breng je door aan een Duitstalige universiteit in het buitenland. In je derde jaar kies je in welkdeelgebied van de Germanisitiek (taal-, literatuur- of cultuurwetenschap) je je wilt specialiseren. In het verlengde van je specialisatie schrijf je aan het einde van je derde jaar een afsluitend werkstuk, waarbij je alle kennis en vaardigheden, die je tijdens je studie hebt opgedaan, inzet.

  • Die Jugendsprache: Varietät der deutschen Standardsprache und Ausdruck einer Jugendkultur
  •  “Wir wollten einen neuen Frauentyp schaffen”. Die Suche nach einer kollektiven Identität der ‘neuen Frau’ in der ausgehenden Weimarer Republik

Rijk van Gaalen

Student

Rijk van Gaalen

"Het buitenlandverblijf in het tweede jaar van de bachelor is een waardevolle toevoeging aan de studie. Ik heb ervoor gekozen mijn semester aan de Universiteit van Leipzig door te brengen. Leipzig is een ontzettend leuke en interessante stad, waar je als Duits student altijd genoeg te doen hebt. Door het grote aantal studenten zijn er aan deze universiteit veel verschillende vakken te kiezen, waardoor je de mogelijkheid krijgt je eigen interesses te volgen. Doordat je je in een Duitstalige omgeving bevindt, moet je ook heel actief aan je Duits blijven werken en ga je snel vooruit. Daarnaast is het buitenlandverblijf een geweldige kans om Duitsers en andere Europeanen te leren kennen."

Yenissei Heule

Student

Yenissei Heule

"In het tweede jaar kies je een minor. Ik heb gekozen voor de minor Theater en Film. Het is leuk om deze minor te combineren met de studie Duitse Taal en Cultuur, ik kijk veel Duitse films en toneelstukken. Na mijn afstuderen wil ik het onderwijs in, dus ik ga waarschijnlijk voor de educatieve master. Nu vind ik de moderne literatuur het leukste vak. Ik vind het heel interessant om te zien hoe Duitse auteurs schrijven over de Tweede Wereldoorlog."

Dorine Schellens

Docent

Dorine Schellens

"Een nieuw vak dat aansluit op mijn onderzoek en interessegebied is Entgrenzte Erinnerung. Dit vak gaat over de verschillende manieren waarop hedendaagse Duitstalige literatuur het recente verleden interpreteert. Zo experimenteren schrijvers steeds meer met digitale genres zoals blogs of intermediale schrijfwijzen zoals ‘graphic novels’ om de geschiedenis te documenteren en vorm te geven. In het vak kijken we ook naar schrijvers met niet-Duitse culturele roots. Auteurs met een Russische, Russisch-Joodse of Turkse afkomst zijn in de afgelopen decennia een steeds belangrijker deel gaan vormen van de Duitstalige literatuurproductie. Zij schrijven vanuit hun migratieachtergrond over het Duitse verleden en identiteitsproblematiek. Juist daarmee raken ze een actuele snaar, want in de snel globaliserende wereld van nu hebben we steeds meer te maken met vraagstukken over identiteit: wat betekent het om een Duits paspoort te hebben? Wat is je identiteit als immigrant?"

Onderwijsvormen

Als student Duitse taal en cultuur studeer je gemiddeld 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt 15 uur per week aan colleges en werkgroepen. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor. 

In de hoorcolleges vertelt de docent de grote lijnen en kun je vragen stellen. In werkcolleges diep je onderwerpen verder uit en ga je met elkaar in discussie. Ook houd je regelmatig mondelinge presentaties.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Studiebegeleiding

Je komt samen met een aantal andere eerstejaarsstudenten in een kleine groep met een eigen mentor. De mentoren zijn meestal ouderejaarsstudenten die je op weg helpen in je studie. In de mentorgroep oefen je onder andere academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog. Ook is de mentorgroep een goede manier om je studiegenoten te leren kennen.

De studiecoördinator van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of studentenpsycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.

De POPcorner is een laagdrempelig ondersteuningspunt ván studenten vóór studenten. Er zijn locaties in Leiden en Den Haag. De POPcorner helpt je bij het vinden van je weg binnen de faculteit en tijdens je studie. Daarnaast worden allerlei activiteiten georganiseerd waarmee je kunt werken aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling, zoals lezingen en workshops.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.