Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Seeing Stars Leiden

Op 25 september 2022 heeft in Leiden een bijzonder experiment plaatsgevonden: Seeing Stars Leiden. In de wijde omgeving van de Leidse Oude Sterrewacht gingen een uur lang alle lichten uit.

Foto credit: Dirk van Egmond.

Hoe meer lichten er gedoofd werden, hoe minder lichtvervuiling en hoe meer sterren we dus konden zien aan het hemelgewelf. Rondom Seeing Stars Leiden was er van alles te doen.

Vragen die werden opgeroepen met dit project en het concept “lichten uit”, waren: Welke sterren kunnen wij zien en hoeveel?, Waar zit in Leiden de lichtvervuiling?, Voelen wij ons veiliger met veel licht?, Hebben we last van teveel licht?, Hoe beïnvloeden wij de natuur met ons kunstlicht?, Hoe ervaren wij het donker?. Vragen die samenhangen met astronomie, natuur en milieu, welzijn, cultuur en veiligheid en meer! 

Meer informatie vind je hier.

Margaret Gold, coordinator van Citizen Science, zegt het volgende over Seeing Stars Leiden: "De avond van Seeing Stars Leiden was een geweldige ervaring, die we met velen uit de stad beleefd hebben. Bewoners, ondernemers, de gemeente en partners van Seeing Stars Leiden hebben dit mogelijk gemaakt. Veel mensen waren verbaasd om te zien hoeveel lichten er niet uitgingen, en hoe vele van de lichten onnodig waren. We willen graag verder met het meten van lichtvervuiling, om te zien waar de meeste lichtvervuiling in de omgeving is en om te kijken waar de lichten uitkunnen. Door jullie metingen kunnen we dit gesprek voortzetten, ondersteund door data!"

Aftermovie Seeing Stars

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Citizen Science project

Meedoen aan het lichtvervuilingproject en daarmee bijdragen aan het onderzoek van het BioClock project is nog steeds mogelijk! Je kunt de app voor Android hier downloaden en voor Apple hier

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.