Universiteit Leiden

nl en

Science Communication & Society

SCS Fundamentals

SCS Fundamentals is een introductie in de wetenschapscommunicatie en bestaat uit vijf vakken. Je kunt de cursus los volgen, of als onderdeel van een communicatiespecialisatie binnen je masteropleiding. Actuele informatie voor huidige studenten is te vinden op Blackboard.

Vakken

Betrouwbaarheid van cijfers in het nieuws, werken met Adobe Illustrator, stemgebruik bij presenteren. De uiteenlopende (gast-)colleges en workshops van SCS Fundamentals geven je een brede introductie in de wetenschaps- communicatie. De volgende vijf vakken vormen de basis van de cursus.

Awareness

Wetenschapscommunicatie is meer dan een artikel in de krant of een tv-programma. Aan de orde komt het ‘waarom’ en ‘hoe’ van wetenschapscommunicatie, zoals de ontwikkelingen door de jaren heen van ‘top down-benadering’ naar ‘dialoog’. Leidraad zijn de drie hoofdthema’s van de afdeling Science Communication and Society: health, nature and universe awareness.

Museologie

Musea hebben verschillende functies: ze verzamelen, bewaren en presenteren objecten en doen aan onderzoek en educatie. Ze vormen daardoor een belangrijk medium om wetenschappelijk ontwikkelingen te communiceren naar het grote publiek. Dit vak behandelt de praktische en theoretische beginselen van de museologie. Uiteraard gaan we op bezoek bij een aantal Nederlandse musea, die je zult onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Samen vormen deze opdrachten een portfolio.

Wetenschapsjournalistiek

De journalistiek is erg belangrijk voor wetenschapscommunicatie. In dit vak leert gastdocent Addie de Moor je artikelen te schrijven en moeilijke onderwerpen eenvoudig maar precies uit te leggen. Samen met Henk Asbreuk heeft Addie de Moor het boek Basisboek Journalistiek schrijven, voor krant, tijdschrift en web (Noordhoff Uitgevers, 2007) geschreven. Dit boek wordt ook gebruikt tijdens de cursus.

Onderzoeksvaardigheden

In dit onderdeel krijg je een introductie tot het onderzoek en de (sociaal wetenschappelijke) onderzoeksmethoden die hebben geleid tot ons inzicht in hoe wetenschapscommunicatie werkt.

Visuele Communicatie

Het wordt steeds belangrijker om je boodschap niet alleen in woorden, maar ook in beelden te kunnen weergeven. Dit vak behandelt de theoretische achtergrond van visuele communicatie. Ook ga je zelf aan de slag met het maken van infographics, foto’s en video’s.

Praktische informatie

  • SCS Fundamentals wordt ieder jaar van begin september tot eind november gegeven. De cursus beslaat vijf dagen per week (40 uur/week) en aanwezigheid is verplicht. Hierdoor is het niet mogelijk om andere vakken naast SCS Fundamentals te volgen.
  • De cursus staat open voor alle studenten die een masteropleiding doen aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en masterstudenten Biomedische Wetenschappen. Andere studenten met een relevante vooropleiding zijn van harte welkom om naar de mogelijkheden te informeren.
  • Inschrijven is verplicht. Dat doe je via USIS en direct bij onze afdeling.
  • Het vak wordt gegeven op level 400 ter waarde van 17 ECTS.
  • Informatie over roosters, actuele wijzigingen en meer vind je als het vak begonnen is op Blackboard.