Universiteit Leiden

nl en

Science Communication & Society

Onderwijs

Bij Science Communication & Society heb je de vrijheid om je programma zelf samen te stellen, afhankelijk van wat je eigen opleiding toelaat. Je kunt ervoor kiezen om alleen de cursus SCS Fundamentals te volgen, deze te combineren met een stage, of om de hele specialisatie te volgen. Sinds 2015 wordt SCS Fundamentals in het Engels gegeven - alleen wetenschapsjournalistiek wordt ook in het Nederlands aangeboden.

Masterspecialisatie

Je doet de masterspecialisatie SCS wanneer je 40 tot 60 studiepunten aan wetenschapscommunicatie besteedt. De specialisatie bestaat uit:

  • 17 ECTS voor de basiscursus SCS Fundamentals
  • 3 ECTS voor het onderzoeksplan
  • 20-40 ECTS voor de stage(s), waarvan minimaal 10 ECTS aan onderzoek

We proberen je hiermee zoveel mogelijk flexibiliteit te geven in de keuze van je programma, en zullen een door jou gekozen programma – uiteraard in redelijkheid – graag ondersteunen. Besef wel dat de examencommissie van je opleiding het laatste woord heeft en dat de eisen tussen de opleidingen kunnen verschillen.

SCS Fundamentals

SCS Fundamentals is een introductie tot de wetenschapscommunicatie. Je kan de cursus los volgen, of als onderdeel van je SCS-specialisatie. De cursus laat je kennismaken met populair-wetenschappelijk schrijven, communicatietheorieën en wetenschapsvisualisatie. Daarbij leer je om musea, exposities en wetenschapsnieuws kritisch te evalueren. 

Stages

Misschien weet je precies wat je wilt doen in de wetenschaps- communicatie. Of misschien kijk je vooral nog rond. Door een stage te lopen kun je ontdekken waar je interesses en talenten liggen. Je kunt je geleerde (onderzoeks)vaardigheden in de praktijk brengen en de nodige ervaring opdoen. Zo vormt een stage een mooie verdieping op SCS Fundamentals.