Universiteit Leiden

nl en

Junior Science Lab

Voor wie?

Het Junior Science Lab (JSL) biedt gedurende het hele jaar programma’s aan voor reguliere groepen 7 en 8, practica voor plusklassen en staat open voor leerlingen van HAVO (3-5) en VWO (3-6).

Het JSL-basis: Groepen 7-8 van het Basisonderwijs

Het Junior Science Lab (JSL) biedt gedurende het hele jaar programma’s aan voor reguliere groepen 7 en 8. In een ochtendprogramma maken leerlingen kennis met natuurwetenschappen aan de universiteit.

09:15 - 09:45 Mini-college door een professor
09:45 - 10:15 Spectaculaire demonstratie
10:15 - 10:30 Korte pauze
10:30 - 11:30 Zelf proefjes doen en een korte nabespreking

De demonstratie en de proefjes hebben te maken met scheikunde, biologie of natuurkunde en sluiten direct aan op Natuur & Techniek kerndoelen 41, 42, 44 en 46 van het basisonderwijs.

Practica kerndoel 41
Kijk hoe klein
In dit practicum leren kinderen twee typen microscopen onderscheiden. Ze gebruiken microscopen om verschillende kleine structuren van haren, blaadjes, weefsels, lucifers of zelf meegebrachte objecten te bestuderen. Ze leren een schuifmaat te gebruiken en hoe je de grootte van een klein onderwerp kan inschatten of meten.

Eten en drinken
In dit practicum leren kinderen dat gist suiker “opeet” en daarbij gas produceert. Met een microscoop zien ze dat er zetmeelkorrels in aardappelen en bananen zitten. Ze leren dat er in hun speeksel een enzym zit dat zetmeel af kan breken.

Practica kerndoel 42
Grote krachten, kleine krachten
In dit practicum rouleren kinderen door een scala aan natuurkundige proefjes die allemaal te maken hebben met kracht en balans. Ze gebruiken o.a. een gyroscoop, maar werken ook mee aan een demonstratie die laat zien hoe een katrol het mogelijk maakt dat je een heel zwaar voorwerp kunt optillen met weinig kracht.

Elektriciteit & magnetisme
In dit practicum maken kinderen kennis met elektriciteit en stroomkringen. Ze leren het verschil tussen een parallel- en serieschakeling en weten dit te herkennen in hun eigen omgeving. Ze maken ook een eenvoudige magneet en kompas.

Licht & kleuren
In dit practicum leren kinderen hoe kleuren opgebouwd zijn uit andere kleuren en hoe kleurstoffen uit een viltstift met chromatografie te scheiden zijn. Ook bouwen ze een spectroscoop met behulp van een stukje van een CD. Hiermee ontrafelen ze welke kleuren er in verschillende soorten lampen zitten.

Practica kerndoel 44
Gas, vloeibaar, vast
In dit practicum bestuderen kinderen materiaaleigenschappen. Ze meten hoeveel water er door super-slurpende luiers kan worden geabsorbeerd. Daarnaast merken ze ook dat gewoon zetmeel een vreemd materiaal is dat, wanneer het vochtig is, zowel superhard als heel erg zacht kan zijn. De eigenschappen van verschillende gassen worden besproken.

Zeep & water
In dit practicum onderzoeken kinderen eigenschappen van water en zeep. Met driedimensionale draadfiguren, rietjes en wateroppervlakken wordt gekeken hoe zeepvliezen zich vormen. Een bootje van plastic wordt door een onzichtbare kracht van zeep voortgestuwd.

Zuren & basen
In dit practicum leren kinderen wat zuren en basen zijn. Ze ontdekken dat zuren en basen overal in terugkomen, waaronder in medicijnen, zure snoepjes en huishoudelijke artikelen. Ze leren waarom juist een zuur of base wordt gebruikt.

Science+

Het JSL biedt ook practica aan voor plusklassen. Deze practica sluiten aan bij de verschillende modules van het Science+ project voor groep 7-8
De thema’s waarbij practica gevolgd kunnen worden:

Thema2: Evolutie, DNA en Fossielen
Thema3: Water
Thema4: Elektriciteit
Thema5: Leonardo Da Vinci
Thema6: Sterren en Planeten
Thema7: Het Menselijk Brein
Thema8: Het Klimaat

Het JSL-VO: Voortgezet Onderwijs

Het Junior Science Lab staat open voor leerlingen van HAVO, 3-5 en VWO, 3-6. We hopen met het JSL faciliteiten te bieden waarmee VO-docenten delen van het HAVO- of VWO- curriculum kunnen verzorgen d.m.v geavanceerde practica met leermiddelen die op een middelbare school meestal niet aanwezig zijn. Onze technisch onderwijsassistent biedt u daarbij ondersteuning en begeleiding.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie