Universiteit Leiden

nl en

Informatica & AI

Computer systems

De onderzoekers van LIACS werken aan de computersystemen van de toekomst. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van high performance computers, die enorm veel data tegelijk kunnen verwerken. Zo werken we aan database systemen van wereldformaat en aan embedded systems, de driver van het internet der dingen.

High performance computing

Een high performance computer of supercomputer dankt zijn enorme rekenkracht aan het opknippen van één grote taak in veel kleinere taken. Die kleinere problemen kan hij nu tegelijkertijd oplossen en uiteindelijk samenvoegen. Deze parallel computing maakt het systeem een stuk sneller en efficiënter. We werken ook aan distributed computing, waarbij systemen onafhankelijke deeltaken uitvoeren en daarover intussen onderling communiceren.

Database systems

Data analytics en big data stellen heel andere eisen aan database-technologie dan toepassingen voor de oorspronkelijke transacties. In ons onderzoek werken we aan manieren om de steeds groter wordende databases op te slaan en tegelijk bruikbaar te houden. Ons databasesysteem, MonetDB, is een zogenaamde column-store: het maakt gebruik van opslag in kolommen in plaats van in rijen. MonetDB behoort tot de wereldwijde top van data analytics databases.

Embedded systems

Van een mobiele telefoon tot een ruimtesonde: een embedded system waarbij sensoren en software zijn geïntegreerd, maakt ze ‘intelligent’. Bij veranderde omstandigheden passen ze zelf hun gedrag aan. Ze kunnen communiceren met mensen en met elkaar. Ons embedded systems onderzoek is nauw gerelateerd aan het internet der dingen. Verder werken we aan field programmable gate arrays, herconfigureerbare chips die bij uitstek geschikt zijn voor embedded systems.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.