Universiteit Leiden

nl en

Informatica & AI

Data science

De meeste wetenschappers, van archeologen tot zoölogen, verzamelen enorme hoeveelheden gegevens. In hun grote databestanden zit veel informatie verborgen, die daar door mensen vaak moeilijk uit te filteren is. Met een sterke basis in de statistiek ontwikkelen wij de juiste algoritmen om de big data van vele vakgebieden te doorgronden en patronen te ontdekken. Die passen we toe om nieuwe inzichten te verkrijgen.

Brede verscheidenheid aan onderwerpen

Onze eigen onderzoekers werken aan een grote hoeveelheid projecten. We brengen de interactie tussen kinderen op het schoolplein in kaart, modelleren de links tussen personen in sociale media en maken informatie in handgeschreven documenten beschikbaar. Op organisatorisch niveau hebben wij het universiteitsbrede Leiden Centre of Data Science opgezet en binnen dit centrum het Data Science Onderzoeksprogramma. Samen zorgen ze voor structurele inbedding van informatica in het onderzoek van alle Leidse faculteiten.

Sportanalyse

We hebben een expertise in de analyse van sportdata. Bijvoorbeeld ten behoeve van verbeteringen in tactiek en materiaal. Ook kunnen wij informatie over matchfixing uit de data filteren, of vaststellen wat ervoor nodig is om mensen in beweging te krijgen. Deze zomer analyseren wij de data van het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.