Logo Universiteit Leiden.

nl en

Nederlands voor vergevorderden A en B

Taal
Nederlands
Doelgroep
Extern
Medewerkers
Studenten
Start data
September, februari
Startniveau
B2.2
Doelniveau
C1.1
Tijdig inschrijven
U wordt aangeraden zich tijdig in te schrijven. Een week voor de start van de cursus wordt op basis van het aantal inschrijvingen besloten of een cursus door kan gaan.

Klassikale cursus

Nederlands voor Vergevorderden B is een klassikale cursus. De docent en alle cursisten aanwezig in het lokaal. 

Cursusbeschrijving

De cursussen Nederlands voor vergevorderden A en B zijn bedoeld voor mensen die al een zeer goede kennis van het Nederlands hebben en die hun taal verder willen ontwikkelen. Zie 'Doelgroep en toelatingseisen'.

De cursus heeft niveau B2 (CEF) als startniveau en brengt de cursisten op weg naar niveau C1.1. Er wordt in de cursus gewerkt met Nederlands naar perfectie, een totaalmethode Nederlands voor hoogopgeleide anderstaligen. De acht hoofdstukken zijn opgezet rond een breed scala aan wetenschappelijke thema’s.

Naast de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken is er veel aandacht voor uitbreiding van de woordenschat. Cursisten maken kennis met de finesses van de taal en met typisch academisch taalgebruik. De focus ligt op populairwetenschappelijke teksten en beeldfragmenten, maar daarnaast biedt deze methode ook opdrachten bij sketches, liedjes en columns, om het geheel te verluchtigen.

De cursus biedt veel mogelijkheden om taalvaardiger te worden binnen de context van studie en carrière, zoals bij het houden van een presentatie of het schrijven van een betoog.

Indien men 80% van de lessen aanwezig is geweest en de gegeven opdrachten naar behoren heeft gedaan ontvangt men een certificaat van deelname. 

Cursusmateriaal

  • Palmer e.a., Nederlands naar perfectie. Uitgeverij Coutinho. ISBN 9789046904527.

Nederlands voor vergevorderden A behandelt de hoofdstukken 1-4
Nederlands voor vergevorderden B behandelt de hoofdstukken 5-8

Aanbevolen materiaal voor zelfstudie: 

  • Boer, de e.a., Trefwoord 1, Woordenschatoefeningen voor anderstaligen Noordhoff Uitgevers. ISBN 9789001140953;
  • Boer, de e.a., Trefwoord 2, Woordenschatoefeningen voor anderstaligen Noordhoff Uitgevers. ISBN 9789001140960;
  • Giezenaar, e.a., Wijze woorden, Woordenlijst Academisch Nederlands met idioomoefeningen, Intertaal. ISBN 9789054514268.

Het cursusmateriaal is niet bij de cursusprijs inbegrepen. Cursisten dienen het materiaal zelf bij de boekhandel aan te schaffen.

De cursussen kunnen onafhankelijk van elkaar gevolgd worden. Met andere woorden: het is -als dat zo uitkomt- mogelijk om eerst Nederlands voor vergevorderden B te volgen en pas daarna Nederlands voor vergevorderden A.

Doelgroep en toelatingseisen

De cursussen voor vergevorderden zijn bedoeld voor hoger-opgeleide volwassenen, voor zowel studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden als belangstellenden die geen directe relatie met de Universiteit Leiden hebben.

De doelgroep bestaat uit taalleerders die al een zeer goede kennis van het Nederlands hebben en hun taal nog verder willen ontwikkelen. Hebt u langer dan twee jaar geleden een cursus Nederlands op B2-niveau gevolgd? Woont u al geruime tijd in Nederland en gebruikt u de taal dagelijks (voor werk, studie, gezin)? Dan is deze cursus voor u.

Voldoet u niet volledig aan bovenstaande omschrijving, kunt u contact opnemen voor een telefonische/online intake: 071-5272332 / talencentrum@hum.leidenuniv.nl

Overige informatie

  • Het maximaal aantal deelnemers voor deze cursus is 14.
  • De studielast van deze cursus bedraagt 5 uur per week. Op verzoek kan een Verklaring studielast worden uitgereikt. De student dient zelf te informeren bij zijn/haar opleiding of deelname kan worden omgezet in studiepunten.
  • Vakantieperiodes staan vermeld op de jaarplanning van het Academisch Talencentrum.
  • Wanneer er onverhoopt lessen gedurende de cursus uitvallen, zullen deze aan het einde van de reeks worden ingehaald. Houdt u er rekening mee dat in dit geval de cursus een week later eindigt.
  • Het niveau van de cursus wordt aangeduid in termen van het Common European Framework of Reference for Languages.
Deze website maakt gebruik van cookies.