Logo Universiteit Leiden.

Instructietaal
Nederlands/Duits/Engels
Tijdig inschrijven
U wordt aangeraden zich tijdig in te schrijven. Een week voor de start van de cursus wordt op basis van het aantal inschrijvingen besloten of een cursus door kan gaan.

Cursusbeschrijving

Alle vaardigheden zullen aan bod komen: lezen, luisteren, spreken en schrijven, maar ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de basisgrammatica en de woordenschat. De cursus Nederlands voor Duitstaligen bereidt de studenten voor op deelname aan een Universitaire opleiding; daarom zal de nadruk liggen op de schrijfvaardigheid en leesvaardigheid.

Cursusmateriaal

• Boer e.a., Nederlands in gang, Uitgeverij Couthino. ISBN 9789046902257.
  • Taks, H. en K. Verbruggen, Op naar de eindstreep, Uitgeverij Couthino. ISBN 9789046901496.

Het cursusmateriaal is niet bij de cursusprijs inbegrepen. Cursisten dienen het materiaal zelf bij de boekhandel aan te schaffen.

Doelgroep en toelatingseisen

Deze cursus is bedoeld voor moedertaalsprekers van het Duits. Aspirant-studenten die zich in willen schrijven voor een opleiding aan de Universiteit Leiden waarvoor Nederlands TUL halfgevorderd vereist is, moeten zich eerst aanmelden bij het Admissions Office. Om deel te nemen aan deze cursus is geen kennis van het Nederlands vereist. De instructietaal zal gedurende de eerste week voor een deel Duits of Engels zijn, maar al snel wordt overgegaan op Nederlands.

• Het maximaal aantal deelnemers voor deze cursus is 16.
  • De studielast van deze cursus bedraagt 200 uur. Op verzoek kan een Verklaring studielast worden uitgereikt. De student dient zelf te informeren bij zijn/haar opleiding of deelname kan worden omgezet in studiepunten.
  • Vakantieperiodes staan vermeld op de jaarplanning van het Academisch Talencentrum.
  • Wanneer er onverhoopt lessen gedurende de cursus uitvallen, zullen deze aan het einde van de reeks worden ingehaald. Houdt u er rekening mee dat in dit geval de cursus een week later eindigt.
  • Het niveau van de cursus wordt aangeduid in termen van het Common European Framework of Reference for Languages.