Logo Universiteit Leiden.

Op jacht naar donkere materie

In samenwerking met Home Academy

Het grootste deel van alle materie in het heelal is onzichtbaar, en niemand weet waar het uit bestaat. Donkere materie is het grootste onopgeloste vraagstuk in de moderne sterrenkunde. Al tientallen jaren lang buigen wetenschappers zich over het raadsel, en op sterrenwachten en in ondergrondse laboratoria wordt jacht gemaakt op de mysterieuze deeltjes - tot nu toe zonder succes. In dit hoorcollege beschrijft wetenschapsjournalist Govert Schilling de spannende zoektocht naar donkere materie en wat die ons vertelt over de samenstelling van ons heelal.

Luister hier naar het hoorcollege

Spreker

Govert Schilling is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland, o.a. voor de VolkskrantEos magazineScienceNew Scientist, Sky & Telescope en BBC Sky at Night. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waarvan sommige zijn vertaald, o.a. in het Engels, Duits en Chinees. Zo wordt zijn laatste boek De olifant in het universum volgend jaar uitgegeven door Harvard University Press.
Regelmatig geeft hij op radio en tv toelichting op ontwikkelingen in de astronomie. Daarnaast verzorgt hij publiekslezingen en cursussen, en is hij eindredacteur van de populaire website allesoversterrenkunde.nl.