Universiteit Leiden

nl en

Algemene en Gezinspedagogiek

Onderwijs

Algemene en Gezinspedagogiek houdt zich bezig met de invloed van opvoeding in het gezin en de kinderopvang op de ontwikkeling van kinderen.

De afdeling Algemene en Gezinspedagogiek verzorgt verschillende vakken in de basisbachelor Pedagogische Wetenschappen evenals de vakken van de Bachelorspecialisatie Gezinspedagogiek:

  • Adoptie en pleegzorg in pedagogisch perspectief;
  • Observatie van ouder-kind Interacties;
  • Opvoedingsvoorlichting, preventie en interventie: het vertalen van wetenschap naar praktijk;
  • Professional Child Care en het Bachelorproject Gezinspedagogiek.

In de Masteropleiding Education and Child Studies verzorgt de afdeling de specialisaties Child and Family Studies en Forensische Gezinspedagogiek.

Masterspecialisatie Child and Family Studies

Deze specialisatie gaat over de invloed van ouders en professionele verzorgers op de ontwikkeling van kinderen. Het programma wordt gekenmerkt door een interdisciplinaire aanpak. Het bestaat uit vijf inhoudelijke vakken, een stage en het masterproject.

Meer over de masterspecialisatie Child and Family Studies

Masterspecialisatie Forensische Gezinspedagogiek

De specialisatie Forensische gezinspedagogiek richt zich op ongunstige opvoedingsomstandigheden, zoals kindermishandeling, (echt)scheidingen met (juridische) conflicten over de kinderen, geweld tussen partners en opgroeien in een kindertehuis of jeugdinrichting.

Het studieprogramma van de specialisatie Forensische gezinspedagogiek bevat drie inhoudelijke vakken, een stage en het masterproject.

NVO-registratie
De Leidse masterspecialisatie Forensische Gezinspedagogiek voldoet, in combinatie met de Leidse bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen – specialisatie Gezinspedagogiek, aan alle eisen die gesteld worden door de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) voor de registratie Basis-Orthopedagoog. Ook is het mogelijk de NVO Basisaantekening diagnostiek te behalen.

Meer over de masterspecialisatie Forensische Gezinspedagogiek

Overig masteronderwijs

Ook binnen de masterspecialisaties Applied Neuroscience in Education and Child Studies en Digital Media in Human Development geeft de afdeling onderwijs, evenals in de Research Masteropleiding Developmental Psychopathology in Education and Child Studies.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie