Universiteit Leiden

nl en

Promoveren

Buitenpromovendus

Als buitenpromovendi schrijf je een proefschrift onbezoldigd en dus zonder een aanstelling bij de Universiteit. Veel buitenpromovendi schrijven een proefschrift in hun eigen tijd naast een andere functie.

Ook komt het voor dat werkgevers onderzoeksverlof geven om tijdens je baan tijd vrij te maken voor een promotietraject. Buitenpromovendi hebben dan een aanstelling bij een ander bedrijf/instelling maar promoveren aan de Leidse Universiteit.

Hoe word je buitenpromovendus

Om buitenpromovendus te worden dien je te beschikken over een promotievoorstel. Je onderzoeksvoorstel moet passen binnen het onderzoek van de onderzoeksprogramma’s van de faculteit.

Je aanvraag wordt pas in behandeling genomen nadat je het onlineformulier hebt ingevuld en met alle bijbehorende documenten hebt toegezonden aan de Graduate School.

De complete aanvraag omvat:

  • een samenvatting van het promotievoorstel van 400 woorden
  • behaalde diploma’s met bijbehorende cijferlijsten  
  • curriculum vitae
  • lijst van publicaties
  • eerder geschreven teksten over het genoemde onderzoeksonderwerp (indien beschikbaar)
  • een gedetailleerd onderzoeksplan (indien beschikbaar)

Indien je nog geen promotor hebt gaat de Graduate School op zoek naar een hoogleraar met de meeste expertise op het gebied van jouw promotievoorstel. Mocht je al in gesprek zijn met een mogelijke promotor, dan kun je dat op het formulier aangeven.

Cursussen

Een promotie onderzoek duurt doorgaans 3 tot 5 jaar. Als buitenpromovendus krijg je geen (standaard) opleidingstraject aangeboden. Het is mogelijk om in overleg met de promotor en de promovendidecaan cursussen te volgen. Bij deze cursussen hebben promovendi mét een aanstelling bij de Leidse Universiteit voorrang.
Wel wordt er in het eerste half jaar na de start van je onderzoek een Supervision Plan gemaakt om zo de voortgang te kunnen bewaken.

ULCN-account

Als buitenpromovendus krijg je geen werkplek op de Universiteit. Wel krijg je een ULCN-account. Hiermee kun je inloggen op de werkplekken in de bibliotheek van de rechtenfaculteit, maar ook vanuit je huiscomputer. Daarnaast krijg je toegang tot de digitale databanken waarop de Universiteit Leiden geabonneerd is en kun je boeken lenen uit alle bibliotheken van de Universiteit Leiden.

Meer informatie

Informatie over de procedure tot toelating als buitenpromovendus is te vinden op de Engelstalige website