Sociaal recht
Decent work
Decent work bij de afdeling Sociaal recht in Leiden behelst het volgende:

Van der Heijden Leerstoel Sociale Rechtvaardigheid
Bij zijn afscheid als Rector Magnificus en Voorzitter van het College van Bestuur in 2013 heeft professor Paul van der Heijden een geschenk gekregen van de Leidse faculteiten: een wisselleerstoel Sociale Rechtvaardigheid, jaarlijks te bekleden door een vooraanstaande expert op dit gebied.
Deze leerstoel bevindt zich op het vakgebied van prof Van der Heijden, het internationaal arbeidsrecht, en refereert aan zijn jarenlange intensieve betrokkenheid bij de International Labour Organisation, de ILO, een onderdeel van de Verenigde Naties. Van der Heijden was gedurende 15 jaar voorzitter van de vaste ILO “Committee on Freedom of Association” en als zodanig zeer betrokken bij de handhaving van de internationale fundamentele arbeidsrechten. Het gaat hier om vrijheid van vakorganisatie, verbod van dwangarbeid, kinderarbeid, discriminatie en veiligheid op de werkplek.
De leerstoelhouder Sociale Rechtvaardigheid houdt gebruikelijk in oktober een lezing/oratie, de sociale rechtvaardigheidslezing.
- In 2018 verzorgde prof. Janice Bellace University of Pennsylvania, USA) de lezing onder de titel: Labour Rights as the Means for Recognizing Human Rights at Work.
- In 2017 verzorgde prof Frank Hendrikx (Universiteit Leuven, België) de lezing onder de titel: Social justice and labor rights: EU and ILO face palms in the governance web.
- In het voorjaar van 2016 werd een internationaal congres georganiseerd over Ensuring Coherence in fundamental Labor rights Case Law, waar onder meer de president van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, Dean Spielmann, sprak over Proliferation of Fundamental Labor Rights Enforcement Mechanisms.
- In het najaar van2016 werd de lezing gehouden door prof Alan Neal (Warwick University, UK).
- In 2014 was prof Lance Compa (Cornell University) de leerstoelhouder, zijn lezingwas getiteld: Re-Planting a Field: Labour Law for the Twenty-First Century.
ILaRC, International Labor Rights Case Law Journal
This is a Journal about Fundamental Labour Rights as formulated by the ILO in 1998: Freedom of Association and Collective Bargaining, Freedom from Cild Labour, Forced Labour and Discrimination at work, and Health and Safety at the workplace.
The Journal is published 3x per year, see Brill.com/ilarc, founding-editor-in-chief: prof Paul van der Heijden
Private Enforcement of Fundamental Labour Rights
- Database Business Ethics, dbbe.org
- The rapprochment of ILO standards and CSR mechanisms: towards a positive understanding of 'privatization'
- De Nederlandse IMVO-Convenanten, inhoud werking en waarde
- Innovation in Corporate Social Responsibility: Sustainable Business Agreements in The Netherlands
- Oostenwind, of: van zacht recht naar harde handhaving

ILO 100
Op 7 februari 2019 werd in Leiden het 100-jarig bestaan van de International Labour Organisation gevierd. Deze feestelijke gelegenheid werd georganiseerd door de universiteit Leiden in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het centrale thema deze dag was “Future of Work”, en wat de mogelijke gevolgen zijn van de veranderende wereld van werk voor de IAO en haar toezichtsystemen. Verschillende sprekers heben op deze dag hun visie op dit onderwerp gegeven. Om u alvast te verdiepen in dit onderwerp, kunt u de volgende artikelen inzien.
- The ilo Stumbling towards Its Centenary Anniversary
- Paul van der Heijden en Yvonne Erkens ILO 1919-2019
Dissertation
Under supervision of prof. Paul van der Heijden dr. Fred van Haasteren wrote a dissertation "Decent Flexibility", The Influence of ILO Convention 181 and Legislation on Temporary Work Agencies.
Fundamental Labour Rights
- Paul van der Heijden, International Right to Strike under Stress
- Koroma en Van der Heijden, Review ILO Supervisory Mechanism
- Paul van der Heijden en Ruben Zandvliet, Enforcement of Fundamental Labour Rights