Logo Universiteit Leiden.

Unieke theaterlezing ‘De grootinquisiteur’ van Dostojevski

Tijdens de derde lezing in de lezingenreeks ‘Recht, Literatuur en Existentialisme’ op de Campus Den Haag werden de deelnemers getrakteerd op een tweetal lezingen én een opvoering. Deze unieke ‘theaterlezing’ vond plaats op vrijdagavond 8 november 2017.

In de lezingenreeks komen belangrijke werken van grote auteurs zoals Nietzsche, Dostojevski, Kafka, Sartre, Camus, De Unamuno en Genet aan bod. In acht lezingen krijgen de deelnemers in lezingen van Timo Slootweg (Rechtsfilosofie, Universiteit Leiden), Claudia Bouteligier (Encyclopedie van de Rechtswetenschap, Universiteit Leiden) en Rico Sneller (Wijsbegeerte, Universiteit Leiden) uitleg over de betekenis van deze werken voor het recht. Daarbij vertrekken de sprekers vanuit de existentialistische levensbeschouwing die zowel te vinden is in de filosofie als de besproken literaire werken.

‘De grootinquisiteur’ van Dostojevski

De Grootinquisiteur werd opgevoerd door Victor Olivier. Ook in de gratis publieksreeks verzorgde hij de opvoering in de Lokhorstkerk. Victor baseerde deze opvoeringen op de Nederlandstalige vertaling van ‘De Grootinquisiteur’ (Uit Boek 5 van de Gebroeders Karamazov) op verbodengeschriften.nl. Rondom deze opvoering werd het publiek getrakteerd op een tweetal korte lezingen van Claudia Bouteligier en Timo Slootweg. In ‘De gebroeders Karamazov’ komen belangrijke (rechts)filosofische thema’s aan bod die in de lezingen werden behandeld. Zoals het conflict tussen de rede en geloof, de Russische ziel en het probleem van de theodicee. In deze roman van Dostojevski zijn enkele expliciet juridische onderwerpen opgenomen die belangrijke implicaties hebben voor het denken over recht en rechtvaardigheid.