Logo Universiteit Leiden.

Tweede lezing in Haagse reeks Recht en Literatuur Leiden uitverkocht

De tweede lezing in de lezingenreeks ‘Recht, Literatuur en Existentialisme’ op de Campus Den Haag was volledig uitverkocht. De lezing, door Claudia Bouteligier, vond plaats op vrijdagavond 10 november 2017.

Deze lezingenreeks van Recht en Literatuur wordt wegens succes in het collegejaar 2017/2018 herhaald in Den Haag. De 130 beschikbare tickets werden allemaal verkocht. Alumni en medewerkers van de Universiteit Leiden betalen 15 euro per ticket, externen moeten 20 euro per lezing betalen. Voor studenten is een beperkt aantal gratis tickets beschikbaar.

In de lezingenreeks komen belangrijke werken van grote auteurs zoals Nietzsche, Dostojevski, Kafka, Sartre, Camus, De Unamuno en Genet aan bod. In acht lezingen krijgen de deelnemers in lezingen van Timo Slootweg (Rechtsfilosofie, Universiteit Leiden), Claudia Bouteligier (Encyclopedie van de Rechtswetenschap, Universiteit Leiden) en Rico Sneller (Wijsbegeerte, Universiteit Leiden) uitleg over de betekenis van deze werken voor het recht. Daarbij vertrekken de sprekers vanuit de existentialistische levensbeschouwing die zowel te vinden is in de filosofie als de besproken literaire werken.

De volgende lezing is op 8 december 2017. Rond een opvoering van ‘De grootinquisiteur’ van Dostojevski door Victor Olivier verzorgen Timo Slootweg en Claudia Bouteligier een tweetal lezingen.

‘Broederschap in het recht: droom of werkelijkheid?’

De tweede lezing werd gegeven door Claudia Bouteligier. De lezing gaf een introductie tot de rechtsfilosofische dimensie van Dostojevski. Hiertoe werden het korte verhaal ‘De droom van een belachelijk mens. Een fantastische vertelling’ (1877) en de roman ‘Aantekeningen uit het ondergrondse’ (1864) besproken. Beide werken bevatten kernthema’s van Dostojevski. Zijn kritiek op het rationalisme, de strijd tussen het hart en het verstand; de morele wedergeboorte door middel van een droom en ten slotte de inspiratie van christelijke compassie en liefde die tot transformatie en wedergeboorte kan leiden. Hieronder staan zijn de slides van de lezing van Bouteligier opgenomen