Logo Universiteit Leiden.

nl en

MasterChef Leiden

Waar komt kombucha vandaan (en hoe spreek je het eigenlijk uit)? Is intermittend fasting echt iets nieuws? Waarom zijn Chinees-Indische (‘Chin.-Ind.’) restaurants een typisch Nederlands verschijnsel? Wie heeft bedacht dat het best handig is om het eten in verschillende gangen op te dienen? (Spoiler alert: dat waren de Russen!)

Food, language and society

Dit programma gaat over eten. We doen het dagelijks. We eten wat we lekker vinden, wat we gezond vinden, wat we duurzaam vinden, wat er te koop of te vinden is, wat we kunnen betalen. Meerdere keren per dag maken we hierover een beslissing. Het kan ook zijn dat dit allemaal niet lukt: voedselschaarste en dus geen eten kan rampzalige gevolgen voor je voortbestaan hebben.  

De wetenschappelijke studie die zich met eten en voedsel bezighoudt wordt vaak Food Studies genoemd. Het is een interdisciplinaire studie want je kunt het onderwerp vanuit allerlei invalshoeken benaderen: chemici houden zich er mee bezig (hoe werkt bijvoorbeeld fermentatie, waardoor je kombucha krijgt), voedingsdeskundigen (waaronder diëtisten), archeologen (wat vertellen vondsten uit opgravingen ons over voedselbereiding), geschiedkundigen (wat weten we uit historische bronnen wat mensen honderden jaren geleden aten), antropologen en sociologen (die bijvoorbeeld kijken naar de relatie tussen eten en religie), taalwetenschappers (die zich afvragen waar het woord kombucha vandaan komt), enz.    

Over de colleges

In deze collegereeks belichten archeologen, antropologen, historici en taalkundigen een aantal facetten uit het brede veld van Food Studies. We gaan onder andere kijken naar de ‘deep history’ van voedselbereiding, naar de aanwezigheid van voedsel dat iemands dieet beïnvloedt en naar het fenomeen van voedsel en migratie. Verder zoomen we in op eten en eetcultuur in een aantal landen ten oosten van Nederland: Zuidoost-Azië, Japan en het Euraziatische vasteland (met name Rusland en de Kaukasus).

Voertaal
Dit programma wordt aangeboden in het Nederlands en Engels.

Studielast
Het programma bestaat uit 7 bijeenkomsten en een kookworkshop.

Rooster
De PRE-Class vindt plaats op vrijdagmiddag, op 14, 21, 28 januari, 4, 11 en 18 februari, 11 en 18 maart. Zie de bijlage rechtsboven op deze pagina.

Aanmelding en selectie

Voor wie?
Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma.

Aanmelding
Schrijf een motivatiebrief van ongeveer 300 woorden waarin je iets over jezelf vertelt, welke universitaire studie je overweegt en waarom, en waarin je uitlegt waarom je aan juist dit programma wilt deelnemen. 
Aanmelden voor een PRE-Class kan tot 15 november 09:00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Toelating
Er zijn maximaal 20 beschikbare plaatsen. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang.

Contact

Neem voor praktische vragen contact op met Esrih Bakker, voor inhoudelijke vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class, prof.dr. Jos Schaeken.

Deze website maakt gebruik van cookies.