Logo Universiteit Leiden.

nl en

Franse taal en cultuur

De Franse taal associeer je misschien meteen met Frankrijk, met bleu-blanc-rouge, stokbrood en de Eiffeltoren. Maar het Frans is een echte wereldtaal die tot ver buiten de grenzen van Frankrijk wordt gesproken: in grote delen van Afrika, Canada en op de Caraïben.

Francophonie: Het Frans als wereldtaal

In deze PRE-class gaan we in op de geschiedenis van deze wereldtaal, die onlosmakelijk verbonden is met een duister koloniaal verleden. Verder kijken we naar Franstalige culturen van over de hele wereld en naar de veranderingen die de Franse taal zelf op sommige plekken heeft doorgemaakt door het contact met lokale talen.

Het Frans wordt wereldwijd door 300 miljoen mensen gesproken en het is, naast het Engels, de enige taal die op alle continenten wordt gebruikt. Dit maakt het Frans een belangrijke taal voor het opbouwen van internationale netwerken. Wie bijvoorbeeld contacten wil onderhouden in Afrika, - een belangrijke opkomende speler in de wereldeconomie - heeft veel baat bij kennis van het Frans. De verspreiding van de Franse taal, binnen en buiten Frankrijk, wordt aangeduid met de term ‘francophonie’.

In deze PRE-class bespreken we de huidige status van het Frans in de wereld, de historische ontwikkelingen die hebben geleid tot deze actuele taalsituatie en de specifieke vormen die het Frans op bepaalde plaatsen heeft aangenomen door al deze ontwikkelingen. We zullen het hebben over Franstalige literatuur, muziek en film. We gaan een Franstalige film bekijken, maar ook middeleeuwse handschriften in het Frans komen aan bod.

Over de colleges

Voertaal
Dit programma wordt aangeboden in het Nederlands. 

Studielast
Wanneer je deelneemt aan het programma, bedraagt de eventueel door de school te erkennen studielast 25 uur.

Rooster
Data worden nog bekend gemaakt. 

8 Sessies:

  1. Introductie, francophonie vs. Francophonie (Emmanuelle Radar)
  2. Het Frans buiten Frankrijk tot de 19e eeuw (Alisa van de Haar)
  3. Excursie Universiteitsbibliotheek (Alisa van de Haar)
  4. Het (post-)koloniale tijdperk
  5. Taalcontact en processen van taalverandering (Jenny Doetjes)
  6. Francofone literatuur
  7. Francofone muziek uit Québec (Emmanuelle Radar)
  8. Francofone film & screening Aya de Yopougon

Extra optie wanneer mogelijk i.v.m. COVID-19: excursie naar het Afrika-Studiecentrum.

Aanmelding en selectie

Voor wie
Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma

Aanmelding
Schrijf een motivatiebrief van ca. 300-400 woorden, waarin je vertelt wie je bent, welke universitaire studie je overweegt en waarom je geïnteresseerd bent in het programma. Licht ook toe waarom je denkt dat het belangrijk is om het Frans te bestuderen. Aanmelden voor een PRE-Class kan tot 4 november 09:00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Toelating
Aan het programma kunnen maximaal 20 mensen deelnemen. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang.

Contact

Voor praktische vragen kun je contact opnemen met Klawa Koppenol. Neem voor overige vragen contact op met de contactpersoon van deze class Alisa van de Haar.

Deze website maakt gebruik van cookies.