Logo Universiteit Leiden.

nl en

Pale Blue Dot Symposium

30 Jaar 'Pale Blue Dot' - 14 februari 2020, Kaiserzaal, Oude Sterrewacht - Het 'Pale Blue Dot Symposium' ie een evenement dat de dertigste verjaardag viert van de iconische foto van Voyager 1 waarop de aared als een minuscuul stipje te zien is in de uitgestrekte ruimte. de sprekers zullen ingaan op de betekenis van dit perspectief voor de mensheid. Aan het einde van dit symposium zal de gloednieuwe tentoonstelling, 'Living in the shadow of radio telescopes and the Drake Equation', officieel geopend worden.

Pale Blue Dot

Op 14 februari 1990 maakte the Voyager 1 ruimtesonde een foto van de aarde vanuit de buitenste regio van het zonnestelsel. Deze zogenoemde 'Pale Blue Dot' afbeelding werd in 2006 opgevolgd door een volgende, spectaculaire, foto gemaakt door de NASA-ESA-ASI Cassini-Huygens missie, vanuit de buurt van Saturnus. Deze 'Pale Blue Dot' afbeeldingen geven ons een bijzonder perspectief op onze thuisplaneet en onze plek in het heelal en dragen een belangrijke boodschap uit voor de mensheid nu en voor toekomstige generaties. Zo'n soort perspectief en ontzag voor onze plek in het heelal zijn inspirerende tools voor de Leidse Sterrenwacht om mensen over de hele wereld te bereiken met projecten zoals 'Universe Awareness' en 'Pale Blue Dot'. Met het symposium proberen we tolerantie en internationale samenwerking te stimuleren om zo een stapje dichter bij de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te komen, waaronder vrede, educatie en klimaat actie.

Het symposium bestaat onder andere uit korte lezingen met thema's zoals de zoektocht naar leven op planeten rond andere sterren en hoe het 'Pale Blue Dot' perspectief een rol kan spelen in ons gevoel van wereldburgerschap en de culturele impact daarvan. Het symposium zal geheel in het Engels zijn.

Het Pale Blue Dot Symposium in Leiden en gerelateerde activiteiten vormen samen een mooie afsluiting van de enorme reeks aan evenementen die het afgelopen jaar zijn georganiseerd om het honderdjarig bestaan van de internationale Astronomische Unie te vieren.

Het symposium wordt afgesloten met de opening van de nieuwe tentoonstelling "Living in the shadow of radio telescopes and the Drake Equation", gevolgd door een borrel.

Nieuwe Foto Tentoonstelling: "Living in the shadow of radio telescopes and the Drake Equation"

"Leven in de schaduw van radiotelescopen en de Drake Vergelijking"
Fototentoonstelling over de Radio Stille Zone, Green Bank, West Virginia, VS.
Door Paul Kranzler & Andrew Phelps

De nationale VS Radio Stille Zone is een regio van 30,000 vierkante kilometer in West Virginia waar enkele van de grootste radiotelescopen ter wereld staan, die in bezit zijn van de VS National Radio Astronomy Observatory. De "Radio Stille Zone" werd in de jaren 50 gecreƫerd rondom de kleine, afgelegen gemeenschap van Green Bank, vanwege de schaarse bevolking en gebrek aan industrie. In de afgelopen jaren zijn veel mensen naar het gebied rondom Green Bank verhuisd vanwege het gebrek aan radio ruis en draadloos internet. Frank Drake schatte de waarschijnlijkheid voor het vinden van intelligent leven in het universum voor het eerst in Greenbank Observatorium.

Deze website maakt gebruik van cookies.