Logo Universiteit Leiden.

Laatste weken: Van Aarde tot Oerknal

We zijn inmiddels begonnen aan onze laatste weken waarin nog de tijdelijke tentoonstelling 'van aarde tot oerknal: 100 jaar op ontdekkingsreis door de kosmos' te zien is. Nog tot en met 26 januari is deze te bewonderen in het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht.

Grote vragen

De tentoonstelling toont enkele van de belangrijkste en meest verrassende astronomische doorbraken die de afgelopen eeuw wetenschap, technologie en cultuur hebben gevormd. Drie vragen staan in de tentoonstelling centraal. Hoe groot is het heelal en wat is de vorm ervan? Is er leven buiten de aarde? Hoe schijnen sterren en hoe evolueren ze?

De tentoonstelling "Van aarde tot oerknal" geeft een prachtig overzicht van de verbazingwekkende ontdekkingen in de astronomie van de afgelopen eeuw en de open vragen over het heelal die we de komende jaren zullen behandelen. Het belicht ook de wereldwijde fascinatie voor astronomie in het dagelijks leven".

Ewine van Dishoeck, IAU-voorzitter en Leids hoogleraar Sterrenkunde.

Openingstijden en rondleidingen

Het bezoekerscentrum is geopend in het weekend van 10:00 tot 16:00 en is gratis te bezoeken met een entreebewijs voor de Hortus Botanicus. Ook zijn er in het weekend inlooprondleidingen te genieten. Om 11:30, 13:00 en 14:30 lichten studenten een aantal punten van de tentoonstelling toe en nemen ze de bezoekers mee naar een van de historische telescopen van de Oude Sterrewacht.