Logo Universiteit Leiden.

Gloednieuwe tentoonstelling geopend: van aarde tot oerknal

Vanaf 13 april is er een gloednieuwe tentoonstelling te zien in de Oude Sterrewacht! De naam van de tentoonstelling is Van aarde tot oerknal: 100 jaar op ontdekkingsreis door de kosmos.

Grote vragen

De tentoonstelling toont enkele van de belangrijkste en meest verrassende astronomische doorbraken die de afgelopen eeuw wetenschap, technologie en cultuur hebben gevormd. Drie vragen staan in de tentoonstelling centraal. Hoe groot is het heelal en wat is de vorm ervan? Is er leven buiten de aarde? Hoe schijnen sterren en hoe evolueren ze?

De tentoonstelling "Van aarde tot oerknal" geeft een prachtig overzicht van de verbazingwekkende ontdekkingen in de astronomie van de afgelopen eeuw en de open vragen over het heelal die we de komende jaren zullen behandelen. Het belicht ook de wereldwijde fascinatie voor astronomie in het dagelijks leven".

Ewine van Dishoeck, IAU-voorzitter en Leids hoogleraar Sterrenkunde.

Openingstijden en rondleidingen

Het bezoekerscentrum is geopend in het weekend van 10:00 tot 18:00 en is gratis te bezoeken met een entreebewijs voor de Hortus Botanicus. Ook zijn er in het weekend inlooprondleidingen te genieten. Om 11:30, 13:30 en 15:30 lichten studenten een aantal punten van de tentoonstelling toe en nemen ze de bezoekers mee naar een van de historische telescopen van de Oude Sterrewacht.