Logo Universiteit Leiden.

nl en

Inlooprondleidingen

Ieder weekend worden per dag viermaal inlooprondleidingen gegeven. Gedurende 30 minuten neemt een rondleider u mee door het bezoekerscentrum en naar één van de telescopen. Zo kunt u in korte tijd een goede indruk krijgen van het gebouw. Let op: wij volgen het beleid van de universiteit. Het is hierdoor niet nodig om in het bezoekerscentrum of tijdens een inlooprondleiding 1,5 meter afstand te houden. Mondkapjes zijn tijdens de rondleiding wel verplicht. Als u dit wel wenst kunt u deze maatregelen zelf wel volgen.

Tijdens de rondleiding wordt veel aandacht besteed aan het bezoekerscentrum en het sterrenkundig vakgebied. Het bezoek aan de telescopen is een unieke ervaring die zeer tot de verbeelding spreekt. De rondleiding wordt altijd gegeven door iemand die zeer betrokken is met sterrenkunde en is daarom ook het uitgelezen moment om vragen over sterrenkunde te stellen.

De rondleidingen beginnen bij de ingang van het bezoekerscentrum om de volgende tijden:

  • Zomer (1 april - 31 oktober): 11:30, 13:00 (EN),  14:30 (EN), en 16:00
  • Winter (1 november - 31 maart): 11:30, 13:00 (EN),  14:30 

Om aan een rondleiding deel te nemen is een kaartje vereist. Deze kosten €6 inclusief btw voor volwassenen, €4 inclusief btw voor studenten op vertoon van een collegekaart. Jeugd van 4 t/m 17 jaar €2 en kinderen t/m 4 jaar is gratis. De kaartjes voor de rondleiding kunnen gekocht worden bij de entree van het bezoekerscentrum.


Hou rekening met de wandeling van ongeveer tien minuten van de ingang van de Hortus Botanicus naar het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht. Vertrek dus op tijd naar het bezoekerscentrum!

  • De rondleidingen worden gegeven op zaterdag en zondag om 11:30, 13:00 (EN), 14:30 (EN), en 16:00.

  • De rondleidingen zijn bedoeld voor bezoekers van de Hortus Botanicus en kunnen niet worden geboekt, gereserveerd of verzet.

  • Groepen die bestaan uit meer dan 5 mensen kunnen zich niet aanmelden voor de rondleiding. Deze mensen verwijzen we graag door naar onze privé-rondleidingen.

  • Bij deze rondleiding moet een aantal trappen worden beklommen. Voor de koepels zijn geen liften beschikbaar. Hierdoor zijn deze rondleidingen niet geschikt voor mindervaliden. Bent u slecht ter been, informeer dan naar de mogelijkheden.

  • Maximaal 15 mensen kunnen meedoen aan een rondleiding.

  • Wij kunnen niet garanderen dat het mogelijk is om tijdens een rondleiding door een telescoop te kijken.

  • De Oude Sterrewacht Leiden ontleent zich het recht om voor wat voor reden dan ook een rondleiding niet door te laten gaan.

Deze website maakt gebruik van cookies.